Kürt yönetmen ve oyuncular Moskova Kürt Film Festivali’nde buluştu

23-07-2021
Kamiz Şeddadi
Etiketler 1’inci Moskova Kürt Film Festivali Suat Usta Mizgin Müjde Arslan
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Yönetmen Mizgin Müjde Arslan, Kürt sinemasının günden güne daha büyüdüğünü, Moskova Kürt Film Festivali’nde Kürt sinemasının tanıtımı için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Oyuncu Suat Usta da festivalde gösterilen dört filmde yer aldığını söyledi.

Rûdaw Medya Grubu’nun da resmi sponsorları arasında yer aldığı 1’inci Moskova Kürt Film Festivali devam ediyor.

Sovyet Kürtlerini ve Rusya tarihi açısından bir ilk olma özelliği taşıyan festival 5 gün sürecek. 21 Temmuz’da başlayan ve 25 Temmuz'a kadar sürecek 1’inci Moskova Kürt Film Festivali’nde Kürdistan'ın dört bir yanından Kürt ve yabancı yönetmenlerin hazırladığı 35 film ve belgesel gösterilecek.

Dünyanın dört bir yanından Kürt yönetmen ve oyuncuları buluşturan festivalde jüri olmayacak.

Mardinli yönetmen Mizgin Müjde Arslan’ın da “Arin” ismindeki kısa filmi festivalde gösterime girecek.

Rûdaw’a konuşan Arslan, “Gerçekten bizim için çok önemli bir etkinlik. Rusya’da çok sayıda Kürt yaşıyor. Kürt sineması günden güne büyüyor, gelişiyor. Bu da Kürt sineması için büyük bir fırsat” dedi.

Festivalde iki kadın yönetmenin filmine yer verileceğini hatırlatan Arslan, “Arin” isimli kısa filmi hakkında, “Ben Londra’da yaşıyorum. Film küçük bir kızın kültürel olarak kaybolmasını anlatıyor” diye konuştu.

Ünlü oyuncu Suat Usta da festivale katılan dört filmde rol aldığını hatırlattı.

Usta, festivalde gösterilen ve gösterilecek olan ve yönetmenliğini yaptığı Şevket Korkî’nin “Bîranînên li ser kevir” (Taş üstündeki anılar), Sahim Omar Halife’nin “Zagros”, Badin Kubadi’nin “Penaberê Biçûk” (Küçük Mülteci) ve Tahsin Özmen’in “Pantor” (Pantolon) filmlerinde rol alıyor.  

Usta, Moskova Kürt Film Festivali’nin kendisi için çok özel olduğunu kaydederek, “İnsan bir yere göç ettiğinde sadece bedenini değil, acılarını da sevinçlerini de götürüyor. Buraya gelen Kürtler belki ilk başta yerleşmeye çalıştı ancak daha sonra kendilerine ait bir kültürün, sanatın da olduğunu gösterdi. Bu festival sayesinde Ruslar da Kürtlerin sinemasını, filmlerini, sanatını tanıyacak” dedi.

Festival programı Moskova'daki "Karo 11 Oktyabr" sinema salonunda gerçekleşiyor.

Rusya Kültür Bakanlığı'nın uluslararası film festivalleri listesinde dahil edilen festival, Rusya Kültür Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından destekleniyor.

Festivalin bir özelliği ise jürisiz olması. Festivalin amacı Kürt sinemasını Moskovalılarla tanıştırmak olduğu için yarışma bölümü düzenlenmedi. Festivalde gösterilecek filmler sayesinde sinemaseverler Kürtlerin modern hayatını ve yaşadıkları olaylara tanık olacak.

Filmlerin tamamı hem orijinal dillerinde hem de Rusça altyazıyla gösterilecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli