Türk festivalinde Kürtçe film

24-03-2015
Ergülen Toprak
14’üncü New York Türk Film Festivali
14’üncü New York Türk Film Festivali
Etiketler New York Türk Film Festivali Kürt
A+ A-

New York (Rûdaw) - Türk Amerikan Toplumu tarafından 27 Mart – 4 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 14’üncü New York Türk Film Festivali’nde Kürt yönetmen Erol Mintaş’ın “Klama Dayika min (Annemin Şarkısı)” filmi de gösterilecek.

 

Turkish American Society tarafından her yıl düzenlenen New York Türk Film Festivali’nin 14’üncüsü 27 Mart Cuma günü “Ben O Değilim” filminin gösterimi ile başlayacak.

 

SVA sinema salonlarında gerçekleştirilecek olan festivale bu yıl bir Kürtçe film de dahil edildi. Kürt yönetmen Erol Mintaş’ın geçen yıl çektiği “Klama Dayika min – Song of My Mother (Annemin Şarkısı)” filmi, 29 Mart Pazar günü New York’taki izleyicilerle buluşacak.

 

Rûdaw’a konuşan yönetmen Mintaş, filminin Boston Türk Film Festivali’nde de gösterileceğini söyledi. Filminin Boston ve New York’ta gösterilecek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Mintaş, şunları söyledi:

 

“Bu tür festivaller hem sinemacıları bir araya getiriyor, hem de ülke sinemasını yurtdışına taşıyıp tanıtıyor. Umarım gösterimlerimiz güzel geçer. Gurbeti anlatan filmimiz gurbetteki halkımızla buluşacak, onların film ile nasıl bir bağ kuracaklarını çok merak ediyorum açıkçası."

 

Daha fazla Kürtçe filmin Amerika’da gösterilmesi gerektiğini belirten Mintaş, “Keşke New York’ta bir Kürt Filmleri Festivali de yapılabilse, ne güzel olur” diye konuştu.

 

Toplam 8 filmin gösterileceği festivalde diğer filmler ise şöyle: “Silsile”, “Köksüz”, “Balık”, “Kumun Tadı”, “Kusursuzlar”, “Unutursam Fısılda.”

 

Bu arada, Boston’daki festivalde yönetmen Derya Durmaz’ın filmi “Ziazan” filmi “En İyi Kısa Film İzleyici Ödülü”ne layık görüldü.

New York’ta geçtiğimiz günlerde, Ömer Altaş ve Cihad İlbaş'ın yönetmenliğini yaptığı “Navê te çi ye? (Adın Ne?)” ve yönetmen Hüseyin Karabey’in “Sesime Gel” filmleri de gösterilmişti.

 

Kürt yönetmen Kazım Öz de bir bölümü New York’ta geçen “Zer” filminin çekimleri için New York’a gelmişti.

 

Festivalin sponsoru Chobani

 

14’üncü New York Türk Film Festivali’nin ana sponsoru ise ABD’de son yılların en popüler markalarından biri olan Chobani yoğurt firmasının sahibi Kürt işadamı Hamdi Ulukaya. Aynı firmaya bağlı Shepherd's Gift Foundation (Çoban Armağanı Vakfı) geçtiğimiz yıllarda New York Kürt Film Festivali’ne de sponsor olmuştu.

 

1972 Erzincan doğumlu olan Ulukaya, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenciyken bir grup arkadaşıyla birlikte çıkardığı Erzincan İliç'in Sesi adlı yerel bir gazetede yazdıkları nedeniyle 1994’te gözaltında sorgulanır ve daha sonra ülkeyi terk etmek zorunda kalır.

 

2005 yılında New York’ta bir Yunan yoğurt firmasını alan Ulukaya kısa bir süre sonra Chobani firmasını zirveye taşıyarak ABD’de yılın işadamı seçildi. Beyaz Saray’da da Göç Komisyonu’nda yer alan Ulukaya, Kobani için de 2 milyon dolarlık yardımda bulunmuştu.

 

Bloomberg’e göre Ulukaya’nın kişisel serveti 1 milyar doların üzerinde.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli