Folklora Qerejdaxê kitabı çıktı

Erbil (Rûdaw) - Siverekli avukat Mehmet Güzeler tarafından kaleme alınan Karacadağ bölgesinin folklorik özelliklerinin yer aldığı “Folklora Qerejdaxê” (Karacadağ Folkloru) kitabı Nubihar Yayınları’ndan çıktı.

Yazar Mehmet Güzeler’in 10 yıllık çalışmanın sonunda tamamladığı “Folklora Qerejdaxê” kitabı okurlarla buluştu.

Rûdaw’a konuşan Güzeler, Karacadağ bölgesinde 10 yıldır topladığı atasözü, deyim ve diğer folklorik sözleri “Folklora Qerejdaxê” kitabında anlam ve açıklamalarıyla birlikte yayınladığını söyledi.

Yazar Güzeler, “95 yılında avukatlık mesleğine başladığımda daha çok köylerden gelen insanlarla oluşan samimi diyaloglar sonucunda duyduğum atasözleri ve ibret alıcı konuşmaların dikkatimi çekmesi ile yazmaya başladım. Daha sonra Karacadağ bölgesindeki köylerde ve aşiretler arasında dolaşarak folklorik sözleri toplamaya başladım” dedi.

Güzeler, kitapta sadece Karacadağ bölgesinin folklorik özelliklerinin yer aldığını ve sözleri yaşlı insanlardan duyduğu orjinal haliyle yazdığını  ifade etti.

 

 

458 sayfadan oluşan “Folklora Qerejdaxê” kitabı, atasözü, deyimler, dua, beddua, şakavari sözler (qirwelk) ve köyler ile aşiretler üzerine söylenen sözler olmak üzere 6 bölümden oluşuyor.

Kitapta, 2 bin atasözü, 2 bin 500 deyim, 250 dua ve beddua, 100 qirwelk, 150 de aşiret ve köyler üzerine söylenen folklorik söz yer alıyor.

10 yıllık emeğin sonucunda hazırlanan kitap, Karacadağ bölgesi üzerinde çalışmak isteyenler için önemli bir kaynak olabilecek durumda.

“Folklora Qerejdaxê” kitabı, Nubihar Yayınları üzerinden satışa çıktı.