Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi: 100'den fazla hayvanın bedeni bu sergide

22-12-2023
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi Hayvan Hayvan bedeni Segi İstanbul Sanat Beden
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Dünyanın en ilgi çekici sergilerinden biri bu aralar İstanbul'da ziyaretçilerini ağırlıyor.

Yıllardır dünyayı dolaşan, 50 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi (Body Worlds: Animal Inside Out) İstanbul'da açıldı.

Sergide, özel tekniklerle çürümez hale getirilen 100'den fazla hayvan bedeni ve uzvu yer alıyor. 

Derileri soyulan ancak tüm organları yerli yerinde olan bu hayvan bedenleri uzun yıllardır dünya ülkelerini dolaşıyor.

Bunlar heykel değil, plastik parçası da değil, doğrudan gerçek hayvanların bedenleri. Bedenler “plastinasyon” adı verilen özel bir teknikle su, kan, mukus ve diğer tüm sıvılardan arındırılmış yerine de ilaç enjekte edilmiş.

Bu ilaç sayesinde hayvan bedenleri sonsuza kadar mumyalanmış gibi kalabiliyor.

Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi dünya turu kapsamında İstanbul durağına da uğradı.

"Çocuklar biyolojik ve anatomik sistemleri net şekilde görebiliyor"

Organizatör Merve Timurlenk sergi hakkında, "Burada çok büyük bir prodüksiyon var. İçinde büyük hayvan figürleri yer alıyor. Gençlerin ve çocukların, hayvanların biyolojik ve anatomik sistemlerini en net şekilde görebilmelerini sağlıyor. Burada çocuklar çok ilginç bilgilerle karşılaşıyor. Mesela fillerin hafızası neden bu kadar güçlü, kokarcalar buz üzerinde nasıl yürüyor? Çocuklar bunları öğrenmiş oluyor. Burası aynı zamanda bir bilgi bankası” diye konuştu.  

Yüzü aşkın hayvan bedeninin yer aldığı sergi, bilim ve sanat dünyası tarafından hayvan anatomisinin en büyük sergisi olarak kabul ediliyor.

Alman bilim insanı Prof. Dr. Gunter Von Hagens her bir beden üzerinde yıllarca çalışmış ve sonuçta bu eserler ortaya çıkmış.

Prof. Dr. Von Hagens sadece bedenlerin ilk katmanını, dışını değil iç organlarını da aynı teknikle işleyerek derinin altındaki gizli dünyayı, hayvanların metabolizmasını, kan sistemini, beynini, kalbini ve daha fazlasını içeriden de görebilmeyi sağlamış.

"Bu sergi sayesinde insanlığa bir kez daha seslenmeye çalışıyor"

Gunter Von Hagens’ın motivasyonunu anlatan Merve Timurlenk şöyle devam etti:

“Gunter Von Hagens bu sergiyi hazırlarken hayvanları daha yakından tanıma duygusuyla çalışmaya başlıyor. Aslında insan vücudunu plastine ederken hayvan bedenleriyle de çalışmaya başlıyor. İnsan ve hayvan bedenlerinin birbirlerine ne kadar benzediğini görüyor ve bunu tüm insanlığa göstermek istiyor. Maalesef son zamanlarda doğaya ve hayvanlara karşı duyarlılığımızı yitirdik. Bu sergi sayesinde insanlığa bir kez daha seslenmeye ve onlara bu sevgiyi hatırlatmaya çalışıyor."

Sergi yıllardır dünyayı dolaşarak 6 kıtada 34 ülkeye gitti ve 140 şehirde sergilendi. Sergiyi şimdiye kadar dünya genelinde 50 milyondan fazla kişi ziyaret etti.

Ataşehir’deki bir AVM’de Cerahpaşa Üniversitesi işbirliğiyle açılan sergi, ziyaretçiler tarafından hem ilgi çekici hem de incelikli bir çalışma olarak değerlendiriliyor.

3 ton ve 200 kilo ağırlığında bir fil, 5 metre yüksekliğinde bir zürafa, yavrusu henüz karnında olan bir keçisi, bir inek, bir ayı, bir goril ve bir insan vücudu ziyaretçilerle buluşuyor.

"Profesörün çalışması gerçekten asil bir çalışmadır"

Vatandaş Aydın Besen, "Profesörün yaptığı çalışma gerçekten asil bir çalışmadır. Hayvanların iç sistemini, biyolojisini ve anatomisini içeriden tanımamızı ve sevmemizi sağlıyor. Yıllardır hayvanlarla uğraşan ve fotoğraflarını çeken biriyim. Bu ilginç ve incelikli işi görme fırsatını bize sunduğu için kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Ziyaretçilerini hayvan anatomisi safarisine çıkaran sergi, 3 yaş üstü herkese hayvanların yaşamını, kaslarını, kemiklerini, damarlarını ve içlerindeki biyolojik mekanizmayı görmeleri için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Sanat, biyoloji, fizyoloji, anatominin bir arada olduğu sergi aralık ayının sonuna kadar İstanbul'da açık kalacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli