Kürt şarkıcı Azad Bedran’a 3 yıl 9 ay hapis cezası

Erbil (Rûdaw) – Kürtçe klip çektiği için hakkında 3 yıl 9 ay hapis cezası verilen şarkıcı Azad Bedran, “Bu ceza sadece bana değil, tüm Kürt halkına verilmiş” dedi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Kürt şarkıcı Azad Bedran'a, Kültür Bakanlığı’nın bandrol verdiği “Partizan” adlı şarkısına çektiği klip, konserlerinde söylediği türküler ve sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Rûdaw’a konuşan Azad Bedran, şarkı için Kültür Bakanlığı’ndan bandrol verildiğini belirterek, “İlk başta bir sorun yoktu. Sonra Türkiye’de süreç değişti ve hakkımda dava açılarak ceza verildi. Fakat bu ceza sadece şahsıma değil, tüm Kürt halkına verilmiş bir cezadır. Kürt dili ve kültürünün gelişmesini istemiyorlar” diye konuştu.

“Partizan” şarkısının Hozan Dilgeş tarafından 25 yıl önce söylendiğini belirten Bedran, “Ben de şarkıyı yeniden yorumladım. You Tube üzerinden milyonlarca kez izlendi ancak Türkiye’nin şikayeti üzerine You Tube klibi kaldırdı. Ben örgüt propagandası yapmıyorum. Biz gözümüzü bu şarkı ile açtık. Çoğumuz bu şarkı ile dilimizi ve kültürümüzü tanıdı. Yeni neslin de bu şarkıyı bilmesini istedim” ifadelerini kullandı.

Kürt sanatçıların sırf şarkı söyledikleri için cezaevlerine konulduğunu vurgulayan Azad Bedran, “Hozan Canê ve daha birçok sanatçı sadece şarkı söyledikleri için cezaevinde. Bu ilk dava değil, son da olmayacak. Ben Kürt bir sanatçı olarak şarkılarımı söylemeye devam edeceğim” dedi.

Azad Bedra, avukatlarının dava ile ilgilendiğini ve Anayasa Mahkemesi’nde kararın değişeceğini umduğunu söyledi.