BİR İLK: Dılşad Said’e Kürt Müziği doktorası

20-06-2018
Rûdaw
Etiketler Dılşad Said Kürt müziği doktora Salzburg Mozarteum Üniversitesi Avusturya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt sanatçı Dilşad Said, Avusturya’nın Salzburg Mozarteum Üniversitesi’nde Kürt müziği alanında yaptığı doktorayı tamamladı.

 

Dilşad Said dün Salzburg Mozarteum Üniversitesi’nde düzenlenen törende Kürtçe Müziği üzerine yaptığı araştırmayla doktorasını aldı.

 

Rûdaw’a konuşan Said, “Avrupa üniversitelerinde Kurmanci müziği üzerine ilk defa akademik bir araştırma yapıldı. Araştırma Kürt müziğinin komşu halklarla olan iletişimini de konu alıyor” dedi.

 

Kürt müziğinin Ortadoğu ve Kafkas halklarının müziğinden farklılıkları olduğunu belirten Said, Sözlerine şunları ekledi:

 

“Doktora araştırmasında ritim ve seslendirme ile ilgili birçok Kürt halay ve oyununu da konu aldım. Sonra Kürt müziğinin özelliklerini yazdım. Kurmanci müziği ve Irak’ın bazı bölgelerinde kullanılan karışık melodilere sahip Curcina ritmi var. Ancak araştırmalar sonucunda bu ritmin Kurmanciye ait olduğu anlaşıldı.”



 

Kürt müziğiyle ilgili bilinmeyen konuları araştıran Said, doktora araştırmasında Kürt Müziğinin yanı sıra, Kürt halayını da konu aldı.

 

Kürt sanatçı Said’in doktora araştırması Avrupa ülkelerinde Kürt Müziği üzerine yapılan en geniş akademik araştırma olma ünvanına sahip.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli