Roj Haco: Duhok Film Festivali sinemacılar için bir platforma dönüştü

Duhok (Rûdaw) - 8. Duhok Uluslararası Film Festivali Yabancı Filmler Bölüm Başkanı Roj Haco, festivale birçok ülkeden sinemacının katıldığını belirterek, festivalin Kürt ve yabancı sinemacıları bir araya getiren bir platform haline geldiğini söyledi.

15 Kasım’da başlayan Duhok Uluslararası Film Festivali devam ediyor.

Festivalin Yabancı Filmler Bölümü Başkanı Roj Haco, Rûdaw'a açıklamalarda bulundu. Haco, festivale 48 yabancı filmin katıldığını ve her yıl festivalde yeni filmlerin gösterildiğini söyledi.

Roj Haco, Almanya'dan Fransa'ya, İtalya'ya hatta Avustralya'ya kadar çok sayıda filmin festivale katıldığını ve bunlardan bazılarının dünya festivallerinde büyük ödüller aldığını söyledi.

Festivale katılma kriterleri hakkında bilgi veren Haco, “Dünyanın her yerinden binlerce film bize geliyor ve biz kendi araştırmamızı yapıyoruz. Örneğin bu yılki festivalin teması çevre. Biz de filmleri seçerken bunu dikkate aldık."

Bu yılki konuk ülke Afganistan

Haco, her yıl bir ülkenin festivalde “konuk ülke” olarak belirlendiğini bu konuk ülkenin bu yıl da Afganistan olduğunu söyledi. Roj Haco bu kapsamda 2003 yılında Altın Küre kazanan Siddiq Barmak’ın “Osama” filminin gösterildiğini kaydetti.

Roj Haco; İran, Türkiye ve Irak'tan da çok sayıda filmin festivale katıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Duhok festivalinin sinemaseverlerin ve yönetmenlerin buluştuğu ve etkileşimde bulunduğu bir platform haline geldiğini söyleyebiliriz. Festival sayesinde birbirimizi tanıyoruz, onlar bizim kültürümüzü, biz de onların kültürünü tanıyoruz. Bu bir yakınlaşmaya yol açıyor. Örneğin Sergio Trefaut geçen yıllarda festivale jüri üyesi olarak katıldı. Kürdistan'ı ve Kürtleri tanıdıktan sonra filmini Kürdistan'da çekti. Belçikalı bir yönetmen de Kürdistan'da film yaptı.”