Kürt soprano - Rusya’dan dünyaya...

18-01-2017
Rûdaw
Etiketler Svetlana Kasyan Opera Rusya Soprano
A+ A-

Moskova (Rûdaw) - Rusya'nın ünlü sopranolarından Ezidi Kürt sanatçı Svetlana Kasyan, ülkede “Dünyanın umut verici sesi” olarak tanımlanıyor.

 

Rûdaw'a konuşan Svetlana Kasyan, çocukluğundan beri hayali olan Rusya'nın ünlü Bolshoi Tiyatrosu’nda 25 yaşında eğitim almaya başladığını söyledi:

 

“Küçükken Bolshoi Tiyatrosu'nun önünden geçtiğimde parmakla binayı göstererek anneme, ‘Burada okumak istiyorum’ diyordum.”

 

İlk defa 2010'da Bolshoi Tiyatrosu'nda sahne alan sanatçı, 2011 yılında aynı tiyatroda opera eğitimi almaya başladı.

 

Gürcistan'ın Batum ketinde 1986 yılında dünyaya gelen Svetlana Kasyan'ın ünü, kısa sürede Rusya'nın sınırlarını aşarak dünyaya yayıldı.

 

Dünyada birçok operada sahne alan Kasyan, farklı sahnelerde modern bir tarz sergileyerek milletini temsil ettiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

 

2013 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da solo konser verdikten sonra Papa Franciscus tarafından davet edildiğini dile getiren Kürt opera sanatçısı, şöyle devam etti:

 

“Güzel bir görüşmeydi. Konserden sonra Papa beni davet etmişti. Papa üzerimde büyük etki bıraktı. Çünkü nur yüzü biri. İlginç olan ise, Papa’nın duasını alan ilk operacı olmam. Papa sadece barış ve hayırlı işler için şarkı söylememi istedi.”

 


Rus medyası Svetlana Kasyan'ı “Dünyanın umut verici sesi” olarak tanımlıyor.

 

2011'de Çin’de 5'incisi  düzenlenen uluslararası bir yarışmada birinci oldu. Aynı yıl İtalya'nın Bari kentinde düzenlenen 9'uncu Beethoven Senfonisi'ne de yer aldı.

 

Bolshoi Tiyatrosu'nun yönetmenlerinden Sergey Novikov, Kürt sanatçı için, “Bolshoi sahnesinde Svetlana gibi hem genç  hem de salonu dolduracak kadar bir sese sahip sanatçı az” diyor.

 

Svetlana'nın ilk müzik öğretmeni annesi Seda Hanım. 40 yıl müzik öğretmenliği yapan Seda Hanım’ın yazdığı müzikle ilgili kitaplar halen Kazakistan'daki birçok ders kitabı okulda okutuluyor.

 

Moskova'da bulunan Bolshoi Tiyatrosu, opera ve bale gösterileri için, ünlü mimar Joseph Bové tarafından tasarımı yapıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli