Haber Merkezi - Suriye’nin Humus kenti yakınlarındaki merkez Rastan kasabasında, Troya savaşını betimleyen oldukça büyük bir Roma mozaiği ortaya çıkarıldı.
Suriye, Roma dönemine ait büyük bir bozulmamış mozaiği ortaya çıkararak, bunu ülkedeki savaşın 11 yıl önce başlamasından bu yana en önemli arkeolojik keşif olarak nitelendirdi.
AP’nin haberine göre; 120 metrekarelik mozaik, Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kazı yaptığı eski bir yapıda bulundu.
Komşu ülkenin Nabu Müzesi’nden Lübnanlı ve Suriyeli işadamları, 4. yüzyıldan kalma mülkü satın alarak Suriye devletine bağışladı.
Mozaik tabandaki her panel, yaklaşık 1 cm ölçülerinde kare şeklinde, küçük renkli taşlarla doldurulmuş.
Müdürlükteki kazı ve arkeolojik araştırmalardan sorumlu müdür yardımcısı Dr. Humam Saad, mozaik tabanın gösterdiği sahneler arasında, Roma mitolojisindeki Antik Amazon savaşçılarının ender bir tasviri olduğunu söylüyor.
Saad, “Gördüğümüz şey, küresel ölçekte nadir görülen bir keşif” diyerek, tasvirlerin “ayrıntı açısından zengin” olduğunu ve Yunanlar ile Troyalılar arasındaki Troya Savaşı’ndan sahneler içerdiğini de sözlerine ekliyor.
Antik Yunan ve Roma mitolojisinde, yarı tanrı kahraman Hercules, Amazonların kraliçesi Hippolyta’yı 12 işinden birinde öldürdü.
Mozaik ayrıca Antik Roma deniz tanrısı Neptün’ü ve onun 40 metresini tasvir ediyor.
Saad, “Yapının tipini, hamam mı yoksa başka bir şey mi olduğunu belirleyemiyoruz çünkü henüz kazıyı bitirmedik.” diyor.
Suriye’de ünlü bir aktris ve Nabu Müzesi’nin mütevelli heyeti üyesi Sulaf Fawakherji, Rastan’da başka yapılar satın almayı umduğunu, bu bölgenin keşfedilmeyi bekleyen miras alanları ve eserlerle dolu olduğunu söylüyor.
Fawkherji, “Başka yapılar da var ve mozaiğin çok daha geniş olduğu açık. Rastan tarihsel olarak önemli bir şehir ve muhtemelen turizm için çok önemli bir miras şehri olabilir” diyor.
Rastan’ın ülkedeki tarihi önemine rağmen Saad, ülkedeki silahlı çatışmalardan önce kasabada önemli kazı çalışmaları yapılmadığını söylüyor. “Maalesef 2017 yılında bir noktada mozaiği satmaya çalışan ve sosyal medya platformlarında listeleyen silahlı gruplar oldu.”
Suriye ve Rojava’daki kültürel miras alanları, son on yılda devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle yağmalandı ve yok edildi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın