‘Yaşar Kemal Efsanesi’ Diyarbakır’da!

16-07-2019
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi- Yönetmen Aydın Orak’ın çektiği “Yaşar Kemal Efsanesi” belgeseli yarın Diyarbakır’da izleyicisiyle buluşuyor.

 

Dünyaca ünlü Kürt yazar Yaşar Kemal’in hayatını konu alan “Yaşar Kemal Efsanesi” belgeseli yarın saat 19:00’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gösterimee girecek.

 

Yenişehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gösterime girecek belgesel film, halka açık ücretsiz olacak.

 

Gösterimin ardından yönetmen Aydın Orak film, üzerine katılımcılarla bir söyleşi gerçekleştirecek.

 

Film, yazar Yaşar Kemal’in doğumundan ölümüne tüm hayatı, kendi ağzından ve hayatına yakın tanıklık etmiş dostlarının anlatımlarıyla beyaz perdeye aktarılıyor.

 

Efsane yazarın hayatının dönüm noktaları destansı bir anlatım biçimiyle sergileniyor.

 

Yaşar Kemal’in daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış arşiv görüntülerinden, yüzlerce saatlik kaynaklardan derlenmiş ses kayıtlarından ve binlerce sayfalık dokümandan yararlanıldı.

 

“Yaşar Kemal Efsanesi” dev bir çınarın mücadelesi, edebiyatı, hayatı ve yüzyıla damgasını vuran olaylara karşı tavrıyla sinematografik bir anlatımla resmediliyor.

 

28 Şubat 2015'te vefat eden ünlü edebiyatçı ve insan hakları aktivisti Yaşar Kemal'in vefatının üzerinde dört yıl geçti.

 

YAŞAR KEMAL KİMDİR?


Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 1923 yılında Osmaniye'nin Hemite köyünde dünyaya geldi. Aslen Vanlı bir aileye mensuptur. Yaşadığı küçük bir kaza nedeniyle tek gözünü kaybetmiştir. Ortaokul son sınıftayken okulu bırakmak zorunda kaldı ve amelebaşılık, ırgatlık, çeltik tarlalarında kontrolörlük, arzuhalcilik, öğretmenlik, kütüphane memurluğu gibi çeşitli işlerde çalıştı.


Yaşar Kemal 1950 yılında siyasi nedenlerle 1 yıl Kozan Cezaevi'nde tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Yazar, bu olaydan sonra 1951 yılında İstanbul'a yerleşti ve kısa bir işsizlik döneminden sonra Cumhuriyet gazetesinde fıkra ve röportaj yazarlığına başladı. Cumhuriyet gazetesindeki bu görevi 1963 yılına kadar devam etti.


Yazar, "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı, ilk romanı olan "İnce Memed" ile 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı, 1974 yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti"adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü' nü, kazandı.


Ayrıca "Yer Demir Gök Bakır" ile 1977'de Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. "Binboğalar Efsanesi" ile 1979'da yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı ve 1984 yılında Fransa'nın Légion D'Honneur nişanını aldı.


Adana'da yetişmesinden dolayı eserlerinde Torosları, Çukurova'yı ve o yörenin insanlarının çektiği yaşam sıkıntılarını, ezilişini, ağalık, kan davaları gibi toplumsal olayları dile getiren Yaşar Kemal, roman, deneme, öykü, çocuk romanı, derleme gibi farklı edebi eserlerle Türk Edebiyatı'na katkıda bulunmuştur.


Ünlü yazar, çeşitli kereler Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli