İstanbul'da bir Kürt sahaf: Bir arkeolog gibi eski kitapların peşine düşüyor

FİÇER - Türkiye'nin kültür ve sanat başkenti olarak görülen İstanbul'da bir Kürt sahaf, bir arkeolog gibi eski kitapların peşine düşüyor.

Hüseyin Palevi 13 yıldır İstanbul'da sahaf ve müzayedeci olarak çalışıyor.

Kürt sahafın dükkanında Kürtler ve Kürdistan ile ilgili farklı dillerde kitap, dergi, harita ve Kürtçe el yazmalarını bulmak mümkün.

Hüseyin Palevi haftada 2 gün deposundaki kitapları müzayedeye ile satışa çıkarıyor ve çok sayıda okuyucu ile sahaf sever müzayedeyi ziyaret ediyor. 

Hüseyin’in müzayedesinde hem ucuz hem de piyasada bulunması zor nadir kitapları bulabilirsiniz.

Müzayede sırasında sahaf Hüseyin Palevi, tıpkı usta bir mizahçı gibi, esprileri ve mizahıyla salonda bulunanların gönlünü hoş ediyor.   

Müzayedenin müdavimleri, Hüseyin'in müzayedesinin her zaman sürprizlere açık olduğunu söylüyor.

Kitap avcısı olarak biliniyor

İstanbul'un Fatih ilçesinde 13 yıldır sahaf ve müzayedecilik yapan Hüseyin Palevi, bir kitap avcısı olarak tanınıyor.

1980 yılında Elazığ’ın Palu ilçesinde dünyaya gelen Hüseyin Palevi, Antalya’da arkeoloji bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’a yerleşmiş. 

2010 yılından beri sahaf ve bir müzayedeci olarak İstanbul’da nam salmış.

Çocukluğundan beri kitapları çok sevdiğini söylüyor.

Hüseyin Palevi Rûdaw’a çalışmaları ve kendisi hakkında şunları söyledi:

"İsmim Hüseyin Palevi. 1980 yılında Elazığ Palu’da doğdum. Antalya Arkeoloji Bölümünden mezun oldum.

13 yıldır İstanbul'da kitap satıyorum ve müzayedeye çıkarıyorum. Çocukluğumdan beri kitapları çok severim.

Bu yüzden bu işe başladım. Artık çalışmalarım ve ismim piyasada yayıldı. Evimde kitaplar, makaleler ve nadir eşyalar bulunabilir. Açık artırmalarda da satış yapıyorum."

Sohbet ve hatır sormaların ardından kitapların müzayedesine geçildi. Salondaki bu insanlar eski ve nadir kitap avcıları.

Herkes büyük bir merak ve heyecanla bu sefer hangi kitapların payına düşeceğini bekliyor. Boş çantalarla geliyorlar, müzayede sonunda çantalarını kitap ve hediyelik eşyalarla dolduruyorlar.

Kitap okuyucusu Rasim, "Kitapları seven insanlara bibliyofil denir. Bibliyo kitap, fil ise sevmek anlamına gelir. Yani kısaca  bibliyofil kitapları seven kişidir. Bibliyomani olanlar da var. Yani kitap toplayan kişi. Ben de bibliyofil ile bibliyomani arasındayım.

Bu müzayedede kitapları indirimli alıyoruz. Tabii ki piyasada bulamadığımız kitapları burada rahatlıkla bulabiliyoruz."

Müzayedeler kitap severler için sadece kitap alınıp satılan bir yer değil.

Ayrıca meraklıların, yazarların, aydınların, tarihçilerin ve araştırmacıların buluşması için eşsiz bir merkez haline geliyor

Kürt Kadın Derneği'nin 1919’daki programını buldu

Kürt sahaf kitapların peşine düştüğünü belirterek şunları söyledi:

"Kitapları bazen hurdacılardan bazen okurlardan alıyorum. Şu ana kadar pek çok malzeme ve materyal elime ulaştı.

Mesela İlerici Kürt Kadınları Derneği'nin (Komeleya Jinên Pêşketî ya Kurd /1919) tüzük ve programına ulaştım. Dili Osmanlıca'ydı.

Kürt bir araştırmacıya verdim. (Programı Ekrem Malbat hazırlıyor ve eser Nûbihar'dan kitap olarak yayınlanıyor). Müzayedede yeni kitaplar ve eserler görüyoruz. Ayrıca burada yeni insanlarla tanışıyoruz”

Kitap müzayedesinde hem sohbet ediyorlar hem de nadir kitaplara ve antikalara ulaşıyorlar.

Müzayedeye katılanlar, 3-4 saatliğine de olsa dışarıdaki dertlerini ve tasalarını unutuyorlar. Gündemleri sadece eski kitaplar ve antika eşyalar oluyor.

“Hüseyin’in müzayedesi her zaman sürprizlere açık"

Kimya mühendisi Aydın Kandil her yıl müzayedelere katıldığını söylüyor ve ekliyor:

 "Burada kitap fiyatları diğer müzayedelere göre çok ucuz. Ayrıca burası her zaman sürprizlere açıktır.  Elbette müzayedede Osmanlıca, Ermenice, Rumence ve diğer dillerde daha fazla kitabın olmasını istiyoruz."

"Kitap fiyatları arttı"

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Necmettin Şahin de şunları söyledi:

"Uzun yıllardır kitaplarla uğraşıyorum. Her zaman kitapçıları ve müzayedeleri ziyaret ederim. Tabii bunun bir tarafı da ekonomik durumumdan kaynaklanıyor. Artık kitaplar çok pahalı ve almak çok zor. Herkes kitap alamıyor. Korsan olarak ya da PDF olarak edinebiliyoruz.”

Kürt sahaf farklı dillerde kitaplar, dergiler, haritalar, Kürtçe el yazmaları, Kürtler ve Kürdistan ile ilgili eserleri bulundurmaya büyük önem veriyor.

Kürt yazar Murad Celali, 12-13 yıldır buradaki müzayedeye katıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Burada Kürtçe kitaplar bulabilirsiniz. Hüseyin'in çevresi ve ona kitap sağlayanlar ya Kürtlerdir ya da Kürtçeyle ilgili kişilerdir. Mesela Hejar'ın Kürdistan kitabını burada Hejar imzasıyla buldum. O kitap artık kütüphanemde yer alıyor."

Müzayede sonunda herkes mutlu bir şekilde evine dönüyor, aldığı kitaplarını kütüphanelerine yerleştiriyor ve sabırla bir sonraki müzayedeyi bekliyor. Çünkü bu onlar için artık bir gelenek haline gelmiş durumda.

 

Muhabir: Ömer Sönmez / Kamera ve Kurgu: Faruk Uysal