Beytocan'ın cenaze töreni programı belli oldu

13-09-2023
Etiketler Beytocan İsveç Cenaze töreni
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Dün yaşamını yitiren ünlü Kürt söz yazarı, besteci ve ses sanatçısı Beytocan’ın cenaze töreninin tarihi ve nerede toprağa verileceği belli oldu.

Uzun süredir yurtdışında kanser tedavisi gören Kürt söz yazarı, besteci ve ses sanatçısı Beytullah Güneri sahne adıyla Beytocan, dün sabah İsveç’te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ünlü sanatçının vasiyeti üzerine yarın İsveç’te toprağa verileceği öğrenildi.

Tedavisi boyunca Kürt sanatçıyı yalnız bırakmayan sanatçı Armanc, Beytocan’ın yarın Stokholm’da düzenlenecek bir törenle defnedileceğini duyurdu.

Sanatçı Armanc'ın sosyal medya hesabından paylaştığı Kürtçe ve İsveççe duyuruda “Gönlümüzün ozanı Beytocan aramızdan sonsuzluğa ayrıldı. Bu vesileyle herkesi anma merasimine davet ediyoruz” denildi.

Cenaze töreni İsveç saatiyle saat 10.00’da başkent Stocholm’un Tyresö belediyesindeki Strandkyrkogården salonda gerçekleşecek.

Ölümü büyük üzüntü yarattı

Kürt söz yazarı, besteci ve ses sanatçısı Beytocan’ın ölüm haberi herkesi derinden üzdü. Çok sayıda sanatçı, aydın, akademisyen, siyasetçi ve sevenleri sosyal medya üzerinden Beytocan’ın eserlerini paylaşarak üzüntülerini dile getirdi ve ailesine başsağlığı diledi.

Neçirvan Barzani'den başsağlığı mesajı

Beytocan için bir başsağlığı mesajı da Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani yayınladı. Başkan Neçirvan Barzani mesajında, sanatçının vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Beytocan’ın ailesi, yakınları ve dostlarına başsağlığı dileyen Barzani, “Sanatçı Beytocan, şarkıları, ezgileri ve yüksek sanatıyla Kürt müziğinde ulvi ve değerli bir yere sahip oldu. Anısı her zaman canlı kalacaktır. Ruhu şad olsun” dedi.

Kardeşi: Ölmeden önce tek dileğim Kürdistan’ın özgür olduğunu görmekti

Öte yandan dün Rûdaw’a konuşan ünlü Kürt sanatçının kardeşi Adar Can, “Ölmeden önce tek dileğim Kürdistan’ın özgür olduğunu görmektir. Ama ben görmesem dahi halkımız, torunlarımız kesinlikle görecek” dediğini söyledi.

Beytocan’ın vefat etmeden önce vasiyette bulunduğunu belirten Adar Can, şöyle konuştu:

“Vasiyeti var, videoya da kaydettik. Buraya yerleşmek istiyordu. ‘Siz buradasınız, ailem de burada, burada kalmak istiyorum’ diyordu. Burada toprağa vereceğiz. Burada, İsveç’te resmi işlemler için bir kaç gün sürüyor. Sonra Stockholm’de taziye kuracağız. Diyarbakır’da dost ve akrabalarımız başka bir taziye kuracak, herkese açık olacak.”

Beytocan kimdir?

1 Ekim 1955 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan (Farqin) ilçesinde dünyaya gelen Beytocan, 12 Eylül askeri darbesi sırasında tutuklanmış ve 15 yıl hapse mahkum edilmişti. 6,5 yıl cezaevinde kalan sanatçı 1987 yılında tahliye oldu.

Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'da müzik yaşamına başlayan Beytocan, 1990 yılında ilk müzik kasetini çıkarırken, bir yıl sonra 1991’de İsveç’e göç etmek zorunda kaldı.

1990'lı yıllarda ülkesinden ayrılarak İsveç'e yerleşen Beytocan, çözüm süreci ile birlikte 23 yıl aradan sonra ilk kez Diyarbakır'a döndü.

Sözü, müziği ve bestesi kendine ait 4 albümü bulunan sanatçının 'Yan mirin yan Diyarbekir' albümü Türkiye’de yasaklandı.

İsveç'te yaşayan Beytocan'ın üç yıl önce dişinin alt bölümünde tümör tespit edildi. Yapılan tetkiklerde kanser olduğu anlaşılan Beytocan, o tarihten bu yana bir kaç çene operasyonu geçirdi.

Çenedeki tümör temizlenip yapay çene yapılan Beytocan konuşma güçlüğü çekiyordu.

Ağır bir tedavinin ardından Beytocan, 2 yıl önce İsveç’in başkenti Stokholm’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu "Rûdaw Diaspora" programına konuk olmuş ve ‘Ben Diyarbakır’a küstüm’ diye sitemde bulunmuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli