Rakka kapılarını sanata açtı

Rakka (Rûdaw) – IŞİD’le savaşta büyük yara alan Rakka’daki Kültür ve Sanat Merkezi, kültürel çalışamalarına terkra başladı. Merkezde resim sergisinin yanı sıra müzik dinletisi gibi aktiviteler düzenleniyor.

 

2014 yılında IŞİD tarafından işgal edilen ve daha örgüt tarafından “başkent” ilan edilen Suriye’nin Rakka kenti, 3 yıl süren savaşta büyük yıkım yaşadı.  



 

Savaşın ardından toparlanmaya çalışan kentte kültür ve sanat etkinlikleri de yeniden başladı. Rakka Kültür ve Sanat Merkezi kapılarını yeniden sanatseverlere açtı.

 

Rakkalı Arap milli sanatçı Melek Yetim, “Şu an kendimi uçabilecek bir kuş gibi görüyorum. Gökyüzü berrak ve bahar havası var. Allah’a şükürler olsun ki insanların kalbine sinen o korku kalmadı. Müzik ve şarkılar insanlığın ortak dilidir” dedi.

 

 

Rakka Kültür Merkezi salonunda kentin resamlarına ait fotoğfarların bulunduğu sergiye halkın ilgisi büyük. Sanatçılar da bu ilgiden oldukça memnun

 

Resam Emel Atar, “IŞİD’lilerin kenti işgal ettiği gün bizim bir sergimiz vardı. Gelip resim yapmamızı yasakladılar. Resim haramdır deyip bizden tövbe etmemizi istedilar. Oysa bu tablolar sanatçıların canından birer parçadır. O günden sonra ben tablolarımı düşündüm” ifadesini kullandı.

 

 

Kültür Merkezinde ayrıca büyük bir kütüphane de bulunuyor. IŞİD zamanında okunması yasaklanan tüm kitaplar bugün bu kütüphanenin raflarında duruyor.

 

Rakka Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Ziyad Hemed, “Mutluluğumu tariff edemiyorum. Bu bir rüyadan daha anlamlı ve ben hala bizim bir kültür merkezina sahip olduğumuza, halkın böyle rahatça gelip katılımıyla güzelleştirdiğine inanamıyorum” dedi.

 

 

Rakka kenti Ekim 2017’de Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından koalisyon güçlerinin desteğiyle IŞİD’den kurtarıldı.