Sanatçı Zehra Doğan’ın belgeseli Süleymaniye’de izleyici ile buluştu

12-01-2021
Rûdaw
Etiketler Zehra Doğan Süleymaniye Kadına yönelik şiddet Belgesel Sergi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt ressam ve gazeteci Zehra Doğan’ın Kürdistan’da kadına yönelik şiddeti konu alan belgesel gösterisi Süleymaniye’de izleyici ile buluştu.

Süleymaniye’de Kadın Araştırmalar Merkezi’nin organizatörlüğünde Zehra Doğan’ın, kadınların Kürdistan’daki yaşamlarını konu alan sergisi izleyicilerle buluştu.

Ressam Zehra Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bir kaç yıl sonra Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde olduğum için sevinçliyim. Burası benim vatanım. İlk kez burda sanatımı sergiledim.  Daha çok erkek bakış açısını yansıttık” dedi.

Binlerce kadının halen namus adı altında öldürüldüğünü ve isimsiz mezarlara gömüldüğünü belirten Doğan, “Neden, ne zaman ve nerde öldürüldükleri bilinmiyor. Bir belgeselle buna dikkat çekmek istedim. Kuzey Kürdistan’da da bu katliamlar devam ediyor. Kadın sanatçıların buna karşı çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Doğan, protesto sanatı icra ettiklerini, sanatlarının politik olduğunu söyledi.

“Kendimizden başlayarak değişimi gerçekleştirmeliyiz” diyen Doğan, ilki Süleymaniye’de gerçekleşen gösterimin Milano, Berlin ve İngiltere’de de izleyicilerle buluşacağını ifade etti.

Zehra Doğan kimdir?

Aslen Mardinli olan Zehra Doğan, 1989’da Diyarbakır’da dünyaya geldi.

Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nden mezun olan Doğan, Mardin'in Nusaybin ilçesinde “sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar” sırasında çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için hakkında örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açılmıştı.

23 Temmuz 2016'da Mardin'de gözaltına alınan Doğan, 9 Aralık 2016'da ilk duruşmada örgüt üyeliği suçlamasından beraat etti ve “örgüt propagandası” suçlamasından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Örgüt propagandası suçundan 33 ay hapis cezasına çarptırılan Zehra Doğan, Haziran 2017'de tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

24 Ekim 2018 tarihinde Tarsus Cezaevi’ne gönderilen ressam ve gazeteci Doğan, 24 Şubat 2019’da tahliye oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli