Kürt yönetmen Özdil'in 'Barê Giran' filmine New York'ta ödül

11-04-2021
Şevket Herki
Etiketler Yılmaz Özdil Ağır Yük New York
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Yönetmenliğini Yılmaz Özdil'in yaptığı Barê Giran (Ağır Yük) adlı kısa film, New York'ta düzenlenen 8. FOLCS Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü'nü kazandı. Barê Giran'ın ödülünü jüri başkanı aktör William Fichtner açıkladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan ve daha önce birçok belgesel film çeken Yılmaz Özdil'in ilk kurmaca filmi olan Barê Giran şimdiye kadar aralarında Tampere (Finlandiya), Glasgow (İskoçya), Galway Film Fleadh (İrlanda), Encounters (İngiltere) ve Cine Lebu (Şili) gibi tanınmış uluslararası film festivallerinin de olduğu yüzden fazla festivale katıldı ve bu festivallerden 27 ödül aldı.

Türkiye'de 2019 yılının en fazla ödül alan kurmaca filmi olan Barê Giran 2021 yılı için kısa metraj film kategorisinde Oscar aday adaylığı uzun listesine de girmişti.

Yılmaz Özdil Kimdir?

1979’da Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğan Kürt yönetmen 2002’de Ankara Üniversitesi iletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.

2007’de Paris’te Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde “Kürt Sinemasında Jeopolitik Sınır” üzerine yüksek lisansını tamamladı. 2013’te Paris Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde “Kürt Kimliğinin Sinemadaki Görsel İnşası” üzerine doktora tezini bitirdi.

Bugüne kadar 26 uluslararası festivale katılan Özdil, King Bonn ile birlikte yedinci ödülünü almış oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli