Kürt şair ve yazar Meral Şimşek'e Sürgün ve Direniş Edebiyat Ödülü

10-09-2022
Etiketler Meral Şimşek Kürt yazar Theodor Kramer
A+ A-

Haber Merkezi – Sürgünde yaşayan Kürt şair yazar Meral Şimşek Theodor Kramer adına verilen “Sürgün ve Direniş Edebiyat Ödülü”ne layık görüldü.

Kürt yazar Meral Şimşek ve Avusturyalı deneme yazarı Gerhard Fritz Oberschlick, sürgün yaşayan ve direniş sergileyen yazarlara verilen 2022 Theodor Kramer edebiyat ödülünün sahibi oldu.

Her yıl Yahudi kökenli Avusturyalı şair Theodor Kramer adına verilen “Sürgün ve Direniş Edebiyat Ödülü  bu yıl Kürt yazar ve şair Meral Şimşek’e verildi.

Twitter hesabı üzerinden ödül töreninden görüntüler paylaşan Meral Şimşek ödül konuşmasında “Bana bu direnci ve güzelliği katan annem Xecê'ye, 1993 yılında öldürülen ablam Mülkiyet Doğan'a 1996 yılında öldürülen abim Akif Doğan'a sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Şimşek konuşmasının devamında “Ben değer görüldüğüm bu ödülü, Kürdistan'da Arap Fars ve Türk sömürgeciliği altında katledilmiş, tecavüze uğramış, bugün zindanlarda direnen bütün Kürt kadınlarına, dağlarda savaşan bütün Kürt kadınlar adına kabul ediyorum” dedi.

Diyarbakırlı yazar Meral Şimşek, Kürt PEN, Kürt Edebiyatçılar Derneği ve Mezopotamya Yazarlar Derneği üyesi. Yazdığı kitaplar birçok kez ödüllendirildi, çeşitli dillere çevrildi ve bazı kitaplarının çevirileri Almanca da dahil olmak üzere yine farklı dillere çevrilmeye halen devam ediyor.

Meral Şimşek’in bu güne dek “Mülteci Düşler”, “Ateşe Bulut Yağdıran”, “İncir Karası” isimli üç şiir kitabı yayımlandı. Yazarın “Nar Lekesi” adlı bir de romanı var.

Son kitabı Arzela, yedi kısa öykü ve bir giriş makalesini bir arayaya getiriyor, ve ismini sadece Urfa’nın Halfeti ilçesi topraklarında yetişen, endemik yabani bir karagülden alıyor.. Meral Şimşek’in henüz yayınlanmamış altıncı kitabı Kavimler Toplamı Yokluk ise şu anda çeviri aşamasında.

1 Ocak 1897'de Avusturya’da Theodor Kramer Yahudi kökenli bir ailede dünyaya geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük zulüm gören şair Theodor Kramer İngiltere'ye kaçmak zorunda kaldı. Zulüm gören yazarlar derneği olan Avusturya PEN kulübünün yönetim kurulundaydı. 1957'de Viyana'ya geri çağrıldı ve burada fahri emekli maaşı aldı. 3 Nisan 1958'de Viyana'da vefat ett.

Ölümünden sonra önemli şiirsel çıktıları belirsizliğe düştü, ancak son yıllarda yeniden keşfedildi. Bazı şiirleri müziğe ayarlanmıştır.

Theodor Kramer Derneği'nin Theodor Kramer Ödülü, direniş veya sürgün bağlamında yazan yazarlara veriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli