Ani Harabeleri UNESCO’da...

10-07-2016
Rûdaw
Etiketler Ani Harabeleri Kars UNESCO
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Kars’taki Ani Arkeolojik Alanı (Ani Harabeleri), UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda.


40. UNESCO Dünya Miras Komitesi İstanbul’da bugün başladı.


Türkiye’nin kurucu 20 devletten biri olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ana etkinliklerinden biri olan hükümetlerarası nitelikteki toplantısı 10-20 Temmuz arasında düzenleniyor.


Rûdaw’a konuşan UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz, şunları söyledi:

“Komitenin İstanbul’da toplanması,Türkiye’nin UNESCO’nun ölçü ve kriterlerine uyduğu anlamına gelir. Türkiye’nin koruma ve modernizasyon açısından iyi bir düzeye ulaştığının da göstergesidir. Elbetteki tarihi mirasın korunması konusunda bazı eksiklikler olabilir ancak iyi bir aşamaya geleceğimize inanıyorum.”

Toplantıda, dünya genelinde listeye kayıtlı bulunan bin 31 alandan 156’sının korunmasıyla ilgili raporlar incelenecek. Ayrıca tehlike altındaki yerlerin mevcut durumları ele alınacak.

Rûdaw’a konuşan Unesco Gençlik Forumu Koordinatörü Doç. Dr. Cenk Hamamcıoğlu,“Komitenin burada toplanması büyük önem taşıyor. Türkiye dünya mirasına değer veriyor. Özellikle halkın tarihi miras konusunda bilinçlendirilmesi çok önemli” dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 15 tarihi mekan UNESCO’nun listesinde bulunurken, 10 yer için de başvuruya hazırlanılıyor.

 

Toplantıda, Türkiye’den de 10 yeni alanın kaydedileceği Geçici Liste gözden geçirilecek.


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıt için dünya genelinde sunulan 29 yeni adaylık dosyası arasında, Kars’taki Ani Arkeolojik Alanı da yer aldı.


Toplantıya 2000’e yakın kişi katılıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli