Rojhılatlı Kürt oyuncu: En acı günümdü

10-03-2019
Rûdaw
Etiketler Rojhılat Nawid Muhammed İran oyuncu
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - İzlediği iki filmden etkilenerek oyunculuğa adım atan Rojhılatlı Kürt aktör Nawid Muhammedzad, dünyanın önde gelen film festivallerinde en iyi ödüllere layık görüldü.

 

Başrolünü Nawid Muhammedzad’ın üstlendiği ve Reza Dormishian’ın yönettiği 2014 yapımı ‘Ben kızgın değilim’ (‘I'm Not Angry!’) filminin lisansı İran Hükümeti tarafından iptal edildi. Bu nedenle hak etmesine rağmen Muhammedzad’a “Kristal Simurg” ödülünü almaması için baskı yapıldı.

 

Nawid Muhammedzad, 17 Nisan 1986’da Rojhılat’ta yaşayan bir ailenin 12. Çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk olarak 2003 yılında Tiyatro ve oyunculuğa adım attı. Yeşil sahalardan oyunculuğa uzanan ilginç bir serüveni siz değerli okurlarımızla buluşturacağız.

 

Ünlü Kürt Sinema ve Tiyatro oyuncusu Nawid Muhammedzad, hayat hikayesini Rûdaw’a anlattı.

 

Muhammedzad, lise yıllarında futbola olan merakından doyalı sürekli olarak antremanlara katılarak, oynadığı takımda adından söz ettirmeyi başarmıştı. İran’ın Sipa Futbol takımına adını yazdıracak kadar ilerledi. Ancak izlediği iki filmden etkilenerek Sinema ve Tiyatro oyuncusu olmaya karar verdi.

 

Sooteh-Delan ile Kayser filmleri hayatının seyrini değiştirdi

 

“Lise bire gidereken bir gün kuzenimle birlikte iki film izledik, biri yönetmenliğini Ali Hatami’nin yaptığı Sooteh-Delan filmiydi, diğer ise Kayser filmiydi. Orada Behroz Usuki’nin oyunuculuğuna hayran kalmıştım.”

 

İzlediği filmler inanılmaz derece de etkilenen oyuncu ertesi gün DVD kiralayan dükkanlara giderek film kiralamak istediğini söyledi. İşyeri sahibi Muhammedzad’a, “Sana İran yapımı filmler vermeyeceğim. Yabancı yapımı Farsça’ya dublaj yapılmış bu filmleri izlemeni tavsiye ederim” demiş.

 

Dünyaca ünlü Aktör Al Pacino’nun başrolünü üstlendiği The Gadfather ile Roroshu filmleri alan Muhammedzad bunları da izledi. Bir zamanlar sahalarda top koşturan genç adam artık sinema oyunculuğuna soyunmuştu.

 

Muhammedzad, “Futbol oynamayı bıraktım, Ailem okulu bitirmeden Tiyatro kursuna gidemeyeceğimi söyleyince bende okulu bitirmeye karar verdim ve Kerec’de bulunan Heft Kültür Merkezi’nde tiyatro eğitimine katıldım” diye konuştu.

 

Yönetmenliğini Ruhullah Hicazi’nin üstlendiği ‘Bulutlar İçinde’ filminde ilk kısa rolünü aldı. O işten de 150 bin Tümen kazandı, aldığı bu para Nawid’i oldukça mutlu etmişti. O artık hem sevdiği işi yapıyordu, hem de bu işten para kazanıyordu.

 

Muhammedzad, Ayda Kereci’nin yönetiği ‘Bir dakikalığına sessizlik’le 2010 yılında ilk profesyonel Tiyatro gösterisine çıktı.

 

‘I'm Not Angry!’de oynamak için nasıl seçildi

 

Reza Dormishian’ın yönetiği 2014 yapımı ‘Ben kızgın değilim’ (‘I'm Not Angry!’) filmine İran’da yayın hakkına el konulduğunu belirten Nawid Muhammedzad, adı geçen filme nasıl dahil edildiğini anlattı.

 

Muhammedzad, “Baran Kewseri hanım bana bir senaryo okuduğunu içerisinde bir karekterin bana çok benzediğinden bahsetti. Ancak bu konuyla ilgili yönetmenle nasıl konuşacağını bilemediğini söyledi.” İfadelerini kullandı.

 

Ancak Baran’nın Dormishian’ın da aynı şeyi düşündüğünden haberi yoktu. Dormishian ile bir araya gelen Muhammedzad, senaryoyu alıp gece boyunca okumaya başladı.

 

Gece yarısı senaryonun tamamını okuyan Nawid, sabaha karşı 4 gibi Dormishian’ı telefonla arayarak kabul ettiğini ve daha sonra beraber işkembe (kelepaça) yemeye gittiklerini söyledi.

 

Hayatını değiştiren ‘kelepaça’

 

Hayatında yediği en güzel kelepaçayı o sabah yediğini anlatan Muhammedzad, o anları şöyle anlatı:

 

“Senaryo beni deliye dönüştürmüştü, Reza Dormishian senaryosuna aradığı başrolün benim gibi bir deli olduğuna kanaat getirmişti. Filmdeki rolümü çok beğendim çünkü başrolde olan kişi Kürt’tü. Bu benim çok ilgimi çekmişti. Ayrıca filmin bir bölümünde Kürtçe konuşuyorum. Ben Tahran’da doğdum ama aslen İlam şehrine bağlı Mihranlıyım.”

 

32. Uluslararası Fajr Film Festival’inde , Reza Dormishian’ın ‘Ben Kızgın değilim’ filminde yer aldığı için “Kristal Simurg Ödülü”ne layık görüleceğine dair umutlandırıldı. Ancak sonuç Kürt oyuncu için tam anlamıyla hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

 

O gece ağladığını ve çok üzüldüğünü belirten Muhammedzad, sözlerine şunları ekledi:

 

“Festivale bir gün kala bu filmin ödüle layık görülmeyeceğine dair söylentiler çıktı. Ödüllerin dağıtıldığı gün bize ödülü rededeceğinize ilişkin bir yazı yazmamızı altına da imzamızı atmamızı istediler. Ben de ödülü vermesinler tamam ama almayacağız diye imza atmak istemiyorum dedim. Hayatımın en acı günüydü”

 

10 yıllık bir çabanın ardından ödül alacağının hayalini kuran Muhammedzad’ın umutları suya düşmüştü. Film ekibi son olarak ödülü almayacaklarına ilişkin dilekçeyi imzaladı.

 

Muhammedzad, iki yıl sonra Uluslararası Fajr Film Festivalinde en iyi erkek aktör ödülüne layık görüldü. O sırada jüri üyelerinden biri Muhammedzad’a “artık sana borcumuz kalmadı” dedi.

 

Nawid Muhammedzad, artık çok istediği Kristal Simurg Ödülüne kavuşmuştu. Rol aldığı (Abed u yek Roj) filmi ona bu ödülü almasında yardımcı olmuştu.

 

Muhammedzad, “Ben kızgın değilim’ filmin yayınlanmasını yasakladılar, bu olay beni olduğumdan daha da tecrübeli hale getirdi. Başımdan bu olay geçtiğinde 27 yaşındaydım ama bu vesileyle 40 yıllık tecrübe sahibi oldum.”

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye oy verdiğini kaydeden Muhammedzad, ancak dönemin hükümetinin en fazla lisans iptal ederek tarihe geçeceğini ifade etti.

 

Muhammedzad ödülden ödüle koştu

 

Nawid Muhammedzad ayrıca 2015 yapımı (Nahd) filminde rol aldığı için “Brtislava Uluslararası Film Festivali”nde Altın Heykel ödülüne layık görüldü.

 

“Zamansız imzasız” adlı filmde rol aldığı için 35. Fajr Film Festivali’nde bir kez daha “Kristal Simurg Ödülü”nü aldı. Venes festivalinde en iyi oyuncu ödülü, 2017 Asya-Pasik en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. En son 19. Bratislava Film Festivali’nde en iyi oyuncu ödülü aldı ama ödülü 2017 yılında İran’ın Kırmaşan bölgesinde yaşanan deprem de zarar gören depremzedelere verdi.

 

Nawid iki defa Kristal Simurg ödülünü aldı. Ama o ‘Ben Kızgın değilim’ filmi ile de bu ödüle layık olduğunu düşünüyor. Bu nedenle 3 Simurg ödülü aldığını varsayarak oyunculuk hayatına devam ediyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli