Kürt çocuklar daha anne karnında dengbêj klamlarını dinleyebilecek

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyabakır’da, anne karnındaki bebekten 5 yaşına kadar çocuklara da müzik eğitimi vermek amacıyla yeni bir müzik okulu kuruluyor. Kürt müziğini geliştirmek için yola çıkan MA Music’in yeni projesi “Zarok MA”ya anne adayı kadınlar da katılabilecek.

“Herkes İçin Müzik, Her Yerde Müzik” sloganıyla Mart 2017’de kurulan MA Music, Kürt müziğinin geliştirilmesi için faaliyet yürütüyor. Bünyesinde Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası ve Doğal Ritim Orkestrası’nı bulunduran MA Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar, kapatılmadan önce Aram Tigran Konservatuarı ve daha sonra MA Music bünyesinde çocuklara müzik eğitimi verdiklerini söyledi.

Şu ana kadar 4 binden fazla çocuğa müzik etiğimi verdiklerini ifade eden Kanîwar, yeni projesi için anne ve babalara çağrıda bulundu.

Rûdaw’a konuşan Kanîwar, “Çocuklar daha anne karnındayken Şakiro, Eyşe Şan, Meyremxan, Hesen Zîrek ve diğer dengbêjlerin sesini dinlerse eğer, onları orjinal kürt kültürü, müziği ve şarkıları ile büyütebileceksiniz” dedi.

Zarok MA’da sadece 5 yaşındaki çocuklara kadar eğitim verilecek. Beş yaşından sonra ise çocuklar MA Müzik’e geçip orada eğitimlerine devam edebilecek.

Diyarbakırlı Şahin ve Zeynep Acar çifti de çocukları Gernas’ı Zarok MA’ya göndermek isteyen ailelerden biri.

Anne Zeynep Acar, “Dengbêjlerimizin sesi bitmesin. Bu nedenle çocuğumuzun da öğrenmesini istiyoruz. Dengbêjlerimiz, dilimiz ölmesin diye MA Music çok iyi bir yer” dedi.

Baba Şahin Acar da, “Hepimiz kültürümüzü, müziğimizi, örf ve adetlerimizi öğrenelim. Çocuklarımız bizim eksikliğini yaşadığımız bu değerlerden mahrum kalmasın” diye konuştu.

Zarok MA Müzik Merkezi bu yıl Newroz’da resmi olarak açılacak. Ancak şimdiden yüzlerce aile kayıt için başvuruda bulundu.