SÖZ Platformunun 2023 raporu: En çok Kürtler hedef oldu

09-01-2024
Etiketler Kürt Sanatçı SÖZ Platform 2023 raporu
A+ A-

Haber Merkezi –  SÖZ Platformu’nun raporuna göre, en çok hedefte olan sanatçı ve sanatsever kategorileri  2023’te en çok Kürtler hedef oldu.

2023’ün ilk günlerinde hayata geçen Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu (SÖZ Platformu) yıl boyunca Türkiye’de yaşanan sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini, konuyla ilgili kurumların özgürlük adına attığı adımları ve kazanımlarını takip ederek raporladı.

“Türkiye’de Sanatsal İfade Özgürlüğünün 1 Yılı” başlığı ile yayımlanan rapora göre, en çok hedefte olan sanatçı ve sanatsever kategorileri Kürtler, kadınlar ve LGBTİ+’lar oldu.

Rapora göre, RTÜK 13 dizi, 3 müzik video klibi, 1 radyo programı ve 1 kitap tanıtımına ceza verirken sanatsal aktivitede bulunduğu için 91 kişi gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı, 7 kişiye soruşturma açıldı ve 34 kişi yargılandı. 10 sanatçıya ise hapis ya da para cezası verildi.

2023 yılı boyunca 31 konser/festival, 2 sergi, 2 edebiyat etkinliği, 2 film gösterimi, 1 tiyatro oyunu ve 1 kitap fuarı iptal edildi/yasaklandı. 1 sanatçı ve 1 film gösterimi ölüm tehditleriyle karşılaştı; 1 sokak sanatçısı ise öldürüldü.

2023 yılı boyunca 6 sanatçı vize alamadığı için programını iptal etmek zorunda kalırken 5 sanatçı için sınır dışı kararı, 1 sanatçı içinse yurtdışına çıkış yasağı verildi.

Ekonomik yetersizlikler nedeniyle 2 kitabevi/sahaf ve 3 dergi kapandı, 1 dergi üç aylık yayın periyoduna geçti. Sel nedeniyle 1 sergi ve 1 sahaf ekonomik zarara uğrarken 1 tiyatro, yüksek kira nedeniyle sahne değiştirmek zorunda kaldı. Sanatçılar ekonomik zorluklarla mücadele ederken 16 sanatçı hukuki dayanaktan yoksun biçimde işten çıkarıldı, 2 oyuncu iş bulamadığı için intihar etti.

Raporda 2023’ün ay ay yapılan dökümünden en çok Kürt sanatçıların ayrımcılığa ve hak ihlaline uğraması dikkat çekti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli