Tarihi Erbil Kalesi’ndeki kazılarda çivi yazılı parçalar bulundu

08-11-2023
Rûdaw
Etiketler Erbil Kalesi Kazı Arkeolojik kazı Çivi yazısı Tarihi eser
A+ A-

Dilniya Rahman

Erbil (Rûdaw) – Tarihi Erbil Kalesi’nde arkeolojik kazı yapılıyor. Yakın Doğu Fransız Enstitüsü ile Erbil Kalesi Arkeoloji Dairesi'nin ortaklaşa yaptığı ve 45 gün süren kazılarda çok sayıda çivi yazılı parça ortaya çıktı.

Rûdaw’a konuşan Erbil Kalesi kazı sorumlusu Hêja Zahîr, "Çok güzel parçalar bulduk. Osmanlı döneminden kalma yapılar da gördük” dedi.

Kazılarda bulunan tarihi parçalar kale içindeki Fransız Enstitüsü'ne götürülüyor. Bulunan en önemli kalıntılardan biri olan çivi yazıtı M.Ö. 500 ve Yeni Babil dönemine tarihleniyor.

Kazı ekibinde yer alan Georges Maumaris, çivi yazıtlarından birini göstererek "En ilginç buluntulardan biri bu. Mezopotamya'da birçok buluntuda Erbil'den bahsediliyor, ancak Erbil Kalesi'nde ilk kez böyle bir parça bulundu. Parçanın üzerinde yazıt var ve M.Ö. 2. binyıla tarihleniyor; biz şimdi neden bahsettiklerini anlamaya çalışıyoruz, bu Erbil'de bulunan ilk parça. Erbil Kalesi'ni çevreleyen bir duvarımız var. Şimdi, Erbil Kalesi'ni çevreleyen ve M.Ö. 1. ve 2. binyıllara tarihlenen duvarın ikinci tabakasını kazıyoruz” diye konuştu.

Kalede yapılan kazılarda kemiklerin de aralarında bulunduğu pek çok kalıntıya rastlandı. Bu kemiklerin hangi canlı türüne ait olduğunu tespit etmenin maliyeti ise oldukça ağır.

Kale arkeoloji departmanının master planına göre kazılar için yedi alan belirlendi. Kazılar 4 metre derinliğe kadar inebiliyor.

Kazı ekibinden Soran Üniversitesi Öğretim Üyesi Omar Ahmad, “Uydu görüntülerinden eski kale meclisinin burada olduğunu tespit ettik" dedi.

Erbil Kalesi'nde ikinci kazıya gelecek yılın nisan ayında başlanacak. Kalede son olarak 2015 yılında kazı gerçekleştirilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli