Kürt soprano Pervin Çakar'dan Kirmanckî mevlid

07-10-2022
Kürt soprano Pervin Çakar'dan Kirmanckî mevlid
Kürt soprano Pervin Çakar'dan Kirmanckî mevlid
Etiketler Pervin Çakar Kürtçe Kirmancki Zazaki
A+ A-

Haber Merkezi – Kürt opera sanatçısı soprano Pervin Çakar’ın Kirmanckî (Zazakî/ Kirdkî) seslendirdiği Mevlid tüm dijital platformlarda yayınlandı.

Kürt soprano Pervin Çakar’ın Kürtçenin Kirmanckî (Zazakî/ Kirdkî) lehçesinde seslendirdiği Mevlid ses klibi tüm dijital platformlarda sevenleri ile buluştu.

Kürt alim Ehmed el-Xasi tarafından ilk kez Kirmanckî/ Zazakî yazılan Mevlid-i Şerif Roşan Lezgin ve Bilal Zengin tarafından düzenlendi.

Aranjörlüğü ve mix masteringini Ajlan Akyüz’ün yaptığı Kirmanckî Mevlid’in sanat yönetmenliğini ise İbrahim Halil Baran üstlenmiş. 

Müzisyen İbrahim Zenciri’nin çaldığı kavalın ezgisi eşliğinde soprano Pervin Çakar Mevlid’i Kirmanckî seslendiriyor.

Ehmed el-Xasi, 11 Mayıs 1866 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Hezan kayresinde (günümüzde Savat) dünyaya geldi. Babası Osmanlı tebaasından olup Şafiî mezhebine müntesip olan rütbesiz bir ulema idi

Babasının adı Hasan, annesinin adı Medina olan Ehmed el Xasi’nin ailesinin Xasan (Yalımlı Köyü Külçe Mahallesi)'dan olup Zıkti Aşiretine (Bingöl ilinin Genç ilçesinde yoğun olarak oturan Şafii Zaza aşireti) mensuptu.

Diyarbekir Mesudiye Medresesi'nde 12 ilmi tahsil edip, 8 Temmuz 1902 tarihinde adı geçen medresenin müderrisi Diyarbekir Müftüsü Elhac (Hacı) İbrahim Efendi'den icazetini aldı.

Yaptığı müracaat üzerine, Mevlidi Şerifi Kirmanckî / Zazaki lisanına tefsir ve tercümeye Maarif Nezareti'nden izin aldı ve düzelterek Diyarbekir Matbaası'nda bastırdı

Arapça, Türkçe, Kürtçe’nin Kirmanci ve Zazaki olmak üzere 4 lisan ile konuşup yazabilen Ehmed el Xasi, 18 Şubat 1951 tarihinde Hezan'da vefat etti. Mezarı Savat'tadır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli