Tutuklu şair İlhan Sami Çomak'ın şiirleri bestelendi: Hayattayız Nihayet

07-07-2023
Serpil Güneş
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Ali İnanır İlhan Sami Çomak Klip Hayattayız Nihayet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Dersimli sanatçı Ali İnanır, şair-yazar İlhan Sami Çomak’ın şiir kitabından derleyerek bestelediği “Hayattayız Nihayet” singlenın klibi yayınlandı.

Sanatçı Ali İnanır, 29 yıldır tutuklu olan şair-yazar İlhan Sami Çomak’ın “Hayattayız Nihayet” şiir kitabından sözlerini derleyerek yazdığı ve bestelediği aynı isimli klibi tüm dijital platformlarda müzik severlerle buluştu.

Eser, uzun süredir cezaevinde tutulan İlhan Sami Çomak’ın hayatına ve yaşadıklarına ışık tutuyor.

Klipte İlhani Sami Çomak’ın hayatına ve çeşitli zamanda verdiği röportajlarda çarpıcı bölümlere yer veriliyor. Şairin hayatını ve konuşmalarının yer aldığı makale ise Arat Barış tarafından derlenmiş.

“Vicdanlı olan herkesin içine girmesi gereken bir arayış”

Tutuklu şair-yazar İlhan Sami Çomak’ın şiirlerini derleyerek bir şarkıya dönüştürme fikrinin ortaya çıkış hikayesini  sanatçı Ali İnanır Rûdaw’a anlattı. İlhan Sami Çomak için bir şeyler yapma arayışının 3 yıl önce yaşadıklarından haberdar olduktan sonra başladığını belirten İnanır,  “vicdanlı” ve  kendisine “insanım diyen” herkesin haksızlığa uğrayan biri için “neler yapabileceği” konusunda harekete geçmesi gerektiğini  belirtiyor.

“Gözyaşlarıma hakim olamadım”

Şairin şiirlerinin derleyerek bir beste yapma fikrini ise İnanır şöyle anlatıyor:

“Yaklaşık 3 ay önce İlhan Sami Çomak'ın internette bir şiirine denk geldim. Sonra kendime dedim ki, ‘bu ne güzel bir şiir’. Ondan sonra o şiir beni aldı götürdü.  İlhan Sami Çomak’ın  kitabını araştırmaya başladım. Ancak kitabının bulamadım. İnternet üzerinden o kitaptan bazı şiirleri ve alıntılarını buldum. Elimizde bulunan üç-beş şiiri ve o alıntılarındaki sözlerine bakarak,  bestenin sözlerini oluşturmaya çalıştım. Şiirlerini okurken, içerisindeki durum beni derinden etkiledi.  Gözyaşlarıma hakim olamadım; o kadar güzel yazıyor ki, o kadar anlamlı ve  o kadar çok içten ki yazdıkları. Hapis yatmış birisi olarak onu çok iyi anlıyorum. Mesela şiirinin birinde ‘ezberimdeki şarkıları unuttum ben’ diyor. Bu mısrasına çok ağlamıştım.  

İnternette kısıtlı sayıda bulduğum o alıntıları ve şiirlerdeki mısraları okurken kendimi beste yaparken buldum. Besteyi yaptığım an müziği de ortaya çıkmış oldu. ”

“Sanatçılık, haksızlığa ve toplumsal olaylara karşı eserleriyle tepkisini gösterme biçimidir”

Sanatçıların toplumsal olaylara ve haksızlıklara karşı bir duruş sahibi olması gerektiğini belirten Ali İnanır sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Sanatçılık, haksızlığa ve toplumsal olaylara karşı eserleriyle tepkisini gösterme biçimidir. Maalesef, günümüz sanatçılığı ile olması gereken sanatçılık arasında çok fark var. Bizim Mahsuni Şerif’ten Ahmet Kaya’dan Şıvan Perver’den öğrendiğimiz gerçek sanatçılık çizgisi bunu gerektirir. Sanatı hiçbir zaman eğlence olarak görmedim.

Kürt bir şairi, Kürt bir sanatçı anlamaz ve destek olmazsa, normal insanların zaten durumun farkında olmaları beklenemez. Bu bağlamda bunu yapmak benim için hem bir sorumluk, hem de bir onurdu.”

Dersimli sanatçı İnanır şimdiye kadar sadece iki tane Türkçe şarkı bestelediğini belirterek, “Türk halkının da anlaması gereken önemli olaylar olduğuna inanıyorum. Bunlardan biri Cumartesi anneleri. İkincisi de İlhan Sami Çomak’a yapılan büyük haksızlık. Kendisi de yaşadığı haksızlığı “tutarlı bir kötülük” olarak adlandırıyor. Ve ‘Herkesin bana yapılan bu kötülüğü en az bir kişiye anlatılması gerekiyor’ diyor” söylüyor. 

İlhan Sami Çomak şiirinin bestelenmesinden haberdar mı?

İlhan Sami Çomak’ın şiirlerinden bir beste yapma fikrinden haberdar olup-olmadığı ve eseri dinleme imkanı bulup, bulmadığına ilişkin soruya ise İnanır şu yanıtı veriyor.  

“Maalesef İlhan Bey hoca ile görüşme imkanım olmadı. Ama vasisi olan İpek Özel vasıtasıyla kendisine projemi ulaştırdım. İpek hanım benim için kendisiyle görüştü. İlhan bey ‘çok mutlu oldum ve onur duydum’ demiş. Selamlarını göndermiş. Hatta şunu demiş: ‘Sağ olsun gerçek dostlar sayesinde ayaktayız.’  Çok hoşuma gitmişti bu sözleri.  Keşke kendisi ile görüşme imkanım olsaydı, tanışmayı çok isterdim.

İpek hanım görüş zamanı imkan bulursam şarkıyı dinleteceğim demişti. Görüş günü ne zaman, hangi şartlarda oluyor bilgim yok ne yazık ki. Belki de dinlemiştir. Bilemiyorum.”

İlhan Sami Çomak kimdir?

1973’te Bingöl’ün Karlıova ilçesinde dünyaya gelen İlhan Sami Çomak 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünde öğrenciyken, gözaltına alındı. Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı. İdama mahkum oldu ancak idam cezasının kaldırılmasıyla cezası müebbete çevrildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ancak 2013’te yeniden başlayan yargılama da Çomak’ın aleyhine sonuçlandı.

Çomak’ın cezaevinde iken yazdığı 8 şiir kitabı var. Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü ödülü sahibi olan Çomak, Galler PEN Uluslararası Onursal Üyesidir.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli