Kürt aydın Rewşen Bedirxan 28 yıl önce aramızdan ayrıldı
Erbil (Rûdaw) – Mîr Celadet Bedirxan’ın eşi Rewşen Bedirxan (1909-1992), geçtiğimiz yüzyılda Kürtlerin aydınlanma çalışmalarına ciddi katkıları olan yazarlardan biri olarak öne çıktı.
Rewşen Bedirxan, babası Salih Bedirxan Bey ve annesi Samiye Bedri Paşa’nın Osmanlılar tarafından sürgün edildiği Kayseri’de 11 Temmuz 1909 tarihinde doğdu. Babası Salih Bedirxan ilk Kürt gazetesinin kurucularındandır.
Ailesi daha sonra Suriye’nin başkenti Şam’a gitmek zorunda kalır. Rewşen Bedirxan’ın hayatının önemli bölümü sürgünde geçer.
Henüz 6 yaşındayken babasını kaybeden Rewşen’i annesi yetiştirir. Şam’da okula başlayan Rewşen Bedirxan burada öğrenimini tamamlar ve öğretmen olur. Ancak onun gönlünde gazetecilik yatar.
1935’te Mîr Celadet Bedirxan ile evlenir ve bu evlilikten Cimşîd ve Sînemxan adında iki çocuğu olur.
Rewşen Bedirxan ile Mîr Celadet, ilk Kürtçe dergilerden Hawar’a yazılar yazar ve bir dönem derginin editörlüğünü de yapar.
Arapça’nın yanı sıra Türkçe, İngilizce ve Fransızca da öğrenen Rewşen Bedirxan, çeşitli çeviriler yazar.
1951 yılında eşi Celadet Bedirxan hayatını kaybeder. Bu kayıptan sonra sonra kiraladığı bir evi Kürt şair Qedrîcan’ın baldızı Sebahat ile paylaşır. Sebahat Xanım, Rewşen Bedirxan’a birçok konuda yardımcı olur.
1956 yılında Dr. Nuri Dêrsimî, Hasan Hişyar, Haydar Haydar ve Osman Efendi ile Halep’te Kürt Bilim Ve Yardımlaşma Derneği’ni kurarlar.
Daha sonra Mele Mustafa Barzani’nin daveti üzerine Güney Kürdistan’a gelir. Güney Kürdistan’a gitmesinin en büyük amaçlarından biri, Kürdistan’a olan aşkı ve hasretidir.
1957 yılında Yunanistan’da gerçekleştirilen Kolonyalizm Karşıtı Kongre’ye Kürdistan bayrağı ile katılır. Ve tarihte ilk defa uluslararası bir toplantıda Kürdistan bayrağı açılır.
Bugün Kürtlerin anası olarak da isimlendirilen Rewşen Bedirxan, aydın ve kadın kimliği ile Kürtlerin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir rol oynar, hatta sembolleşir.
Rewşen Bedirxan, 1 Haziran 1992’de Suriye’nin Banyas kentinde hayata gözlerini yumar. Bedirxan’ın cenazesi Şam’daki Şeyh Halid Nakşibendi Mezarlığı’nda Mîr Celadet Bedirxan’ın yanına defnedilir.