Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali düzenlendi
Haber Merkezi - Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali sona erdi.
Büyük Kürt alimi ve filozofu Ahmed-i Hani'nin maneviyatının ve isminin yeni nesillere aktarılması amacıyla Ağrı Valiliği, Doğubayazıt Kaymakamlığı, Doğubayazıt Belediyesi, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) iş birliğiyle organize edilen festivalin ikinci günü, İshak Paşa Sarayı'nda halk oyunları gösterisiyle başladı.
Festivalin koordinatörü Erkan Kösedağ, yaptığı açıklamada, Ahmed-i Hani Türbesi önünde başlayan etkinliğin ikinci gününün de festival havasında geçtiğini söyledi.
Festivale Ağrı'dan gelen Fatma Ediz ise festivalin son gününün konserlerle çok daha eğlenceli bir hale geldiğini belirterek, “Arkadaşlarımla sırf bu festival için Ağrı'dan geldim. Gençler cıvıl cıvıl. Festival gerçekten çok güzel ve renkli geçiyor” dedi.
Katılımcılardan Yavuz Güç de festivali ilk gününden itibaren takip ettiğini kaydetti.
Festivale ilçe dışından da birçok ziyaretçinin geldiğini dile getiren Güç, “Etkinliklerin birçoğu, yöremizin dünyaca ünlü kültürel değerlerinden olan İshak Paşa Sarayı'nda yapıldığı için ilçe dışından da misafirler festival alanına geldi. Festival gerçekten adına yakışır şekilde festival havasında geçiyor” ifadelerini kullandı.
Ehmedê Xanî kimdir?
Ehmedê Xanî 1650-51 yılında Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Han Köyünde doğmuştur. Babasının adı Şeyh İlyas annesinin adı Gulnigar'dır.
Kürtçe'nin yanı sıra Arapça, Farsça ve Osmanlıca bilen Xanî, bilinen eserlerinin hepsini Kürtçe yazmıştır. Xanî, eserlerinde özellikle Kürt halkının ittifak ve birlik olması gerektiğini ele alarak, Kürt ulusunun çektiği acıların ittifak olamamalarından kaynaklandığını dile getirmiştir.
‘Mem û Zîn’ adlı mesnevi eseri dünya genelinde bir üne sahip olup bir çok yabancı dile çevrilen Xani, ilk Kürtçe-Arapça sözlük ‘Nubihara Biçûkan’ın yazarıdır.
‘Eqîdeya Îmanê’ adında iman esaslarının yazıldığı bir kitabı olan Xani’nin şiirleri vefatından sonra bir divanda toplanmıştır.
Xanî 1706-07 yılında Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde vefat etti. Türbesi Doğubeyazıt’a 8 km. mesafede, İshak Paşa Sarayının üst kısmında yer almaktadır.
Xanî, Kürt milliyetçilerinin idolü olarak kabul edilmektedir.