Nerede o eski diş kiraları…

06-07-2016
Rûdaw
Etiketler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. İstanul'un 100 Adeti Mahya Diş kirası Eski ramazanlar Eski bayramlar
A+ A-

Haber Merkezi - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., “İstanul'un 100 Adeti” isimli bir kitap yayımladı.

 

Kitapta, İstanbul'un bayramlık adetleriyle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

 

-Bayram gününden bir gün evvel sarayın ikinci avlusunda ve kubbe altında Arife merasimi yapılırdı. Padişah giydiği temiz ve şık kaftanıyla bayram tebriklerini kabul ederdi.

 

-İstanbul hayatının değişmez ananelerinden birisi de Ramazan aylarının en renkli görüntülerine sahne olan Baklava Alayı'dır. Saray kapılarında biriken yeniçeriler, sarayın orta kapısı olan Babüsselam'dan içeri alınır, saray mutfağının önüne bağlanmış olan baklava tepsilerinin önüne dizilirlerdi.

 

-İslam dünyasında sadece Türkler’e mahsus olan mahyacılık, Ramazan ve bayram gecelerinde çift minareli camilerde minareler arasına gerilen iplere kandiller, günümüzde ampuller asarak yazı yazma veya şekil yapma zanaatıdır. Minareler arasına Ramazan'ın on beşine kadar yazılar, on beşinden sonraysa resimler asmak adetti.

 

-Günümüzde de olduğu gibi eskiden de ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için sokaklarda davulcular gezerdi. Ramazan davulcuları genelde Çingeneler ve Tulumbacılar arasından çıkardı. Ancak bugünden bir farkı, davulcunun yanında bir de fenerci olmasıydı. Davulcular genelde her mahallenin büyük evleri veya konakları önünde durur, bir yandan davul çalıp bir yandan mani okuyarak bahşiş beklerlerdi.

 

-Eski Ramazanlardaki eğlenceli çocuk âdetlerindendi. Çocuklar Ramazan gecelerinde toplanıp, bir çanağa mum ya da kandil koyarak kapı kapı dolaşır ve komşulardan “donanma parası” dedikleri bir bahşiş toplarlardı. Yağ parası mum parası toplamaya çıkan çocuklar kapıların önünde durup hep bir ağızdan tekerlemelerini söyler, para vermeyen evlerin kandillerini taşlarlardı.

 

-Eski ramazanlarda zenginler davetleri verir ve fakir kimseler için de sofralar kurulurdu. Misafirler dağılmadan önce evsahibi fakirlere “diş kirası” adı altında işlemeli keselerde akçe veya altın paralar verirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli