VİDEO - Duhok'ta bir çiftçi tarlasında 5 bin yıllık taş tablet buldu

05-08-2022
Rûdaw
Duhok'ta bir çiftçi tarlasında 5 bin yıllık taş tablet buldu
Duhok'ta bir çiftçi tarlasında 5 bin yıllık taş tablet buldu
Etiketler Duhok Berdereş Akre Tarihi eser
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Duhok’un Berdereş ilçesinde bir çiftçi tarlasında 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen üzerinde çivi yazısı bulunan taş tablet buldu.

Rûdawâ konuşan Akre Tarihi Eserler Müdürü Hiwa Şemal bulunan tabletin tarihi ve hangi medeniyete ait olduğu konusunun uzmanların incelemesi sonrası ortaya çıkarılacağını söyledi.

Berdereş’in Girbidew köyünde bir çiftçi patates tarlasında çalışırken 50 cm uzunluğunda 40 cm genişliğinde üzerinde çivi yazıları bulunan küp şeklinde bir taş buldu.

Çiftçinin yetkilileri haberdar etmesi ile tarihi taş tablet Akre Tarihi Eserleri Koruma Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Duhok'ta bir çiftçi tarlasında 5 bin yıllık taş tablet buldu

Taşın bulunduğu bölgede tarih öncesi medeniyete ait bir yerleşim yeri olabileceği tahmin ediliyor.

Bulunan taş tablet incelenmek üzere uzmanlara teslim edildi. Taş tabletin milattan önce 3 binli yıllara tarihlendiği tahmin ediliyor.

Akre Tarihi Eserleri Koruma Müdürü Beşir Ahmed Rûdaw’a yaptığı açıklamada,  bölgede keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda höyük olduğunu söyledi.

Ahmed, “Berdereş ilçesinde tarla olarak kullanılan alanlarda eski dönemlere ait eserler bulunabiliyor. Kaymakamlık aracılığı ile çiftçileri, birçok kez tarlalarını sürerken dikkatli olmaları konusunda uyardık” ifadelerini kullandı.

Arkeolog Ömer Hüseyin ise küp şeklindeki taşın Asur dönemine ait olabileceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan arkeolog Ömer Hüseyin, İtalyan ve Fransız arkeoloji ekiplerinin bölgedeki arkeolojik alanlarda özellikle Amiyan, Pirçawş köyleri ile Asangıran Höyüğü başta olmak üzere diğer birçok alanda araştırma yaptığını belirtti.

Rûdawâ konuşan Akre Tarihi Eserler Müdürü Hiwa Şemal bulunan taş tablet hakkında şunları söyledi:

“Keşfedilen taş tarih ve kültür konusunda uzman ekiplerce incelenerek. Uzmanlar, taş tabletin hangi döneme ve hangi uygarlığa olduğu belirlendikten sonra, Duhok Müzesindeki yerini alacak”

Duhok’un Berdereş ve Akre ilçelerinde resmi olarak 500 tarihi yer kayıt altına alınmış durumda.

Duhok’ta geçtiğimiz yıl, Asur döneminden kalma 2700 yıl öncesine ait büyük ölçekli bir şarap fabrikası kalıntılarının yanı sıra, anıtsal kaya oyma kraliyet kabartmaları keşfetmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli