Tiyatro oyununun müstehcen bulunması Meclis’e taşındı

Haber Merkezi - HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay’ta bir tiyatro oyununun, içinde geçen “testis” kelimesi nedeniyle müstehcen bulunarak gösterime 4 saat kala iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Hatay Valiliği, tiyatrocu Sertaç Demir’in kentte daha önce 9 kez Türkiye genelinde ise 50’ye yakın kez sergilenmiş olan tek kişilik “Karahindiba” isimli tiyatro oyununu, gösterime dört saat kala iptal etmişti.

Demir ile konuşan Vali Yardımcısı, oyunun içinde “testis” kelimesi geçtiği için müstehcen bulunduğu ve bu nedenle iptal edildiğini aktarmıştı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu ifadeler yer aldı:

“Tek kişilik tiyatro oyunu Karahindiba, 27 Ekim 2021 tarihinde Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından oyunun sergilenmesine saatler kala gösterim için yapılan başvuruya “uygun görülmemiştir” gerekçesiyle izin verilmemiştir.

Yazar Sinan Sülün tarafından 2011 yılında yazılan, çeşitli yayınevleri tarafından basılan Karahindiba adlı kitaptan Sertaç Demir tarafından uyarlanmış ve 2014 yılında Mask-Kara Tiyatrosunda sergilenmeye başlanmış tek kişilik oyun birçok il ve ilçede 50’den fazla kez oynanmıştır. Hatay’da da Antakya, Samandağ, Arsuz ve İskenderun ilçelerinde defalarca sergilenmiştir.

Bu bağlamda;

Aynı şehirde Samandağ’da 25 Eylül’de sergilenen tiyatro oyununun gösterimi hangi gerekçe ile ‘uygun görülmemiştir’?

Tiyatro oyununun ‘uygun görülmemesi’nin sebebi neden açıklanmamıştır?

Oyunun oynanmasına saatler kala iptal edilmesinin yarattığı mağduriyet giderilecek midir?

Farklı şehirlerde, farklı ilçelerde onlarca kez oynanmış olan tiyatro oyununa neden bu kez uygun görülmeyerek izin verilmemiştir?

YİKOB’un kararının yeniden gözden geçirilerek tiyatro oyununun sergilenmesi sağlanacak mıdır?”