Karacadağ göçerlerini anlatan belgesel Berlin Film Festivali’nde

03-02-2021
Şevket Herki
ABUR belgeselinden bir görüntü
ABUR belgeselinden bir görüntü
Etiketler Karacadağ Göçerleri Belgesel Berlin Film Festivali Urfa Siverek Gül Ertunan Karaaslan Sedat Kıran
A+ A-

Haber Merkezi - Yapım ve yönetmenliğini Gül Ertunan Karaaslan ve Sedat Kıran’ın yapmış oldukları Karacadağ göçerlerini anlatan belgesel ABUR, BERLIN LIFT-OFF FILM FESTIVAL gösterime girecek.

1 Şubat Pazartesi günü başlayan BERLIN LIFT-OFF FILM FESTIVAL’i, 28 Şubat’ta sona erecek.

Urfa, Viranşehir, Ceylanpınar , Mardin, Derik ve Siverek Karacadağ’da çekimleri yapılan ABUR filmi, BERLIN LIFT-OFF FILM FESTIVAL’de gösterime girecek.

Rûdaw’a konuşan Gül Ertunan Karaaslan, belgesellerinin Berlin Film Festivali'nde Şubat ayı boyunca gösterimde olacağını ve belgesel dalında gösterimde olan yapıtlar içerisinde yüzde 63 oranındaki beğeniyle şu anda ilk sırada olduklarını söyledi.

Karaaslan, belgeselin uygun bir zamanda Karacadağ'da bir göçer çadırında galasının yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kürt kültürü ve yaşam tarzı ile ilgili projeler yapmaya devam edeceklerini söyleyen Karaaslan, belgesel çekimleri esnasında edindiği izlenimlerini de yakın bir gelecekte kitap olarak yayımlayacağını ifade etti.

Belgeselin ciddi ve uzun soluklu bir emeğin ürünü olduğunu kaydeden Karaaslan, şöyle devam etti:

“Birçok kişinin belgeseli görmek ve izlemek istiyor. Belgesel çekimi esnasında Karacadağ'da çektiğim ve koçerlerin hayatını anlatan fotoğraflardan oluşan bir seçkin de 5 Şubat günü İspanya'nın Madrid kentinde sergilenecek.”

Üç yıldır bölgede yoğun çalışmalar sonucu çekilen ABUR belgesel filmi Karacadağ’da bin yıllık bir yaşam biçimi olan göçerlerin hayatını konu alıyor. Göçerlerin ekonomik, sosyal ve eğitim gibi sorunlarının işlendiği ABUR, giderek kaybolmakla yüz yüze kalmış kültürlerin belgelenmesi konusunda Karacadağ göçerlerinin yaşam hikayesini konu edinen uzun metrajlı kurmaca bir belgesel filmdir.

Yapım ve yönetmenliğini Gül Ertunan Karaaslan ve Sedat Kıran’ın yapmış olduğu ABUR belgeselinin çekimleri, Urfa, Siverek, Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Mardin ve Derik’te üç yıl ve dört mevsim boyunca gerçekleştirildi.

Göçerlerin hikayelerini, yer-mera sorunlarını, sosyal, ekonomik, eğitim, yaşam biçimleri beyaz perdeye aktaran filmin kurgusu Yunanistan’da dünya sinemasında başarılara imza atmış Thomas Balkenhol tarafından kurgulandı.

Gecen yıl kurgusu biten film pandemi nedeni ile gala ve gösterimini yapamamıştı. Dünyanın birçok yerindeki film festivallerine gönderilen ABUR belgeseli, dünyada sinema konusunda prestijli festivallerinden olan BERLIN LIFT-OFF FILM FESTIVAL’de gösterime girme hakkı kazanarak, ödül için yarışan filmler arasında yer aldı. 

Yönetmenler Karaaslan ve Kıran, bölgede ABUR filmi dışında şu an çekimleri biten kurgu aşamasında olan iki film projelerinin daha olduğunu dile getirerek, önümüzdeki günlerde bu çalışmalarını duyuracaklarını ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli