Kürt yönetmen 'Bağdat Messi' filmiyle ödüle doymuyor

02-10-2023
Etiketler 'Bağdat Messi' Kürt yönetmen Sahim Omar Khalifa
A+ A-

Haber Merkezi - Kürt yönetmen Sahim Omer Halife’nin "Bağdat Messi" adlı filmi Almanya'daki Schlingel Film Festivali’nde ödül kazandı.

Çocuklara ve gençlere yönelik 23-30 Eylül tarihleri arasında bu yıl  28’incisi düzenlenen Schlingel Uluslararası Çocuk ve Gençlik Film Festivali’ne katılan "Bağdat Messi" filmi gençler kategorisinde jüri özel ödülünü layık görüldü.

"Bağdat Messi" 29-22 Eylül  tarihlerinde Hollanda'da düzenlenen 43. Hollanda Uluslararası Film Festivali'ne de katılmıştı.

Belçika, Hollanda, Irak ortak yapımı olan film ilk önce kısa metrajlı daha sonra uzun metrajlı olarak çekildi.

Filmin dağıtımını Avrupa'nın en güçlü film yayıncılık şirketlerinden biri olan Wild Bunch üstleniyor.

Kısa film "Bağdat Messi" 60 uluslararası ödül kazandı ve 2022 yılında uzun metrajlı olarak Kürdistan Bölgesi’nde çekildi.

"Bağdat Messi" Irak’taki savaşta zorlu koşular altında ünlü futbolcu Messi’yi kendine örnek alan bir çocuğun hikayesini konu alıyor. Filmin kahramanı Hamoudi isimli çocuk bir sokak kavgasında bacağını kaybedince Messi kadar iyi futbol oynayabilme hayali suya düşer. Çocuğun babasının tehlikeli işi, aileyi Bağdat'taki evlerini terk etmeye zorlar.

Sahim Omer Halife (Sahim Omar Khalifa) 1980 yılında Zaho’da dünyaya geldi. Belçika'da yaşayan Belçikalı-Kürt yönetmen ve aynı zamanda film yapımcısı Halife 2001'de Belçika'ya gitti.

2008'de Brüksel'deki Sint-Lukas Film Okulu'nda film yapımcılığı alanında yüksek lisans derecesi aldı. Halife'nin "Bağdat Messi" filmi 87. Oscar akademi ödülüne aday gösterildi. Film dereceye giren 10 finalistten biriydi.

Yönetmenin "Kötü Avcı" isimli filmi de 88. Oscar akademi ödülüne aday gösterilmişti

2014 yılında Sahim Omer Halife İstanbul'da En İyi Kürt Film Yönetmeni seçildi.  2016 yılında Akademi Ödülleri 'Oscar'a üye olan Sahim Omer Halife Oscar ödülleri için oy kullanabiliyor.

Sahim Omer Halife, ilk filmi 'Zagros'u 2016 yazında çekmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli