Kürtçe okur sayısı 500 mü?

02-04-2015
Ömer Faruk Baran
Etiketler Kürtçe kitap site pirtukakurdi.com
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Üç ay önce on-line satışa başlayan Kürtçe kitap sitesi pirtukakurdi.com, sitedeki kitap sayısını her gün arttırarak hizmet vermeye devam ediyor. Site sahibi Bawer Berşev, sadece 400-500 Kürtçe okuru olduğunu tahmin ettiğini söyledi.


Site, anadili Kürtçe dışında, ‘’Kürtçe konuşuyorum ama okuyamıyorum’’ diyenler için Türkçe, her iki dili okumakta zorluk çeken Avrupa Kürtleri için de İngilizce hizmet veriyor. Böylece, bu şekilde okurların dil sıkıntısı yüzünden Kürtçe’den tamamen uzaklaşmasını engellemeye çalışıyor. 





Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan site sahibi Bawer Berşev,  olumlu tepkiler aldıklarını, okurların ‘’Kürtçe’ye ulaşamadığını söyleyen ya da bununla ilgili türlü bahaneler uyduran insanların tezlerini çürüttünüz’’ gibi şeyler söyleyerek, yaptıkları işi çok desteklediklerini belirtti.


Sitenin üç aylık verilerine göre en çok,  ilk Kürt romanı olarak kabul edilen Erebê Şemo’nun ‘’Şivanê Kurmanca’’ (Kurmancların Çobanı) adlı kitabı satılıyor. Bu kitabı ikinci sırada Şener Özmen’in ‘’Gramera Bêhizûr’’ (Huzursuz Gramer) adlı kitabı takip ediyor. Üçüncü sırada da Sami Tan’ın hazırlamış olduğu gramer kitabı ‘’Rêzimana Kurmancî’’ (Kürtçe Dilbilgisi) var. 



Teoride Türkçe tercih ediliyor



Kürtçe kitap satışıyla ön plana çıkan sitede Kürtler’le ilgili yazılmış Türkçe kitaplar da satılıyor. Her iki dildeki kitapların satışlarını karşılaştıran Berşev, şunları söyledi:

 

“Eğer olaya roman, hikâye ya da şiir olarak bakarsak en çok Kürtçe satılıyor ama tarih araştırma ve teori gibi kitaplarında daha çok Türkçe tercih ediliyor. Bu da Kürt edebiyatının kısa vadede belli bir mesafe katettiğini gösteriyor aslında. Tabii şunu da söyleyebiliriz; Kürtçe tarih, araştırma ya da teori kitapları da az. Bu alanda Türkçe’nin daha çok tercih edilmesinin bir nedeni de bu’’dedi. 



Kürtçe okurlarının yükü ağır



Site sayesinde okur ile yayınevleri arasında bir köprü olmaya çalıştığını ifade eden Berşev, köprünün her iki tarafına bakınca Kürtçe okuyan okurlara acıdığını belirtti. Yayınevleri ve yazarların sürekli okurların azlığından yakınmasına tepki gösteren Berşev, şöyle devam etti:

 

“Okur sayısının az olduğundan ya da satın alınan kitap sayısının azlığından isyan ediyorsunuz ama bir yılda onlarca kitapta basabiliyorsunuz. Bu bir çelişki değil midir? Madem satılmıyorsa neden bu kadar kitap basıyorsunuz? Çünkü birçoğu kitabın matbaa masrafının bir kısmını ya da tamamını zaten yazardan alıyor, ne satarsam kar mantığıyla hareket ediyor ve bu da kalitesiz kitapların basılmasına neden oluyor.’’



Berşev, ‘’Sonra bu kitapların da bir an önce Kürtçe okurları tarafından alınmasını istiyorlar. Bazen acıyorum Kürtçe okurlarına. Çok ağır bir yük taşıyorlar. Bütün yayınevlerinin ve yazarların gözü onların üzerinde. Peki bu çarkın dönmesinde ana etken olan okur sayısı kaç? Benim tahminime göre sadece 400-500 Kürtçe okuru var’’ dedi.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli