DİYARBAKIR - Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri devam ediyor
Diyarbakır (Rûdaw) – Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’ne edebiyatseverler yoğun ilgi gösteriyor. Lîs Yayınevi tarafından düzenlenen etkinlik yarın sona erecek.
Lîs Yayınevi’nin sosyal ve kültürel bir girişimi olarak kurulan Wêjegeh Amed/Diyarbakır Edebiyat Evi’nin yürütücülüğünde ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığında gerçekleştirilen 4’ücü Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, sohbet ve panellerle devam ediyor.
Etkinliğin bugünkü programında Mezopotamya Vakfı işbirliğiyle “Standart Bir Dil Tahayyül Etmek” oturumu düzenlendi. Oturuma katılan Samî Tan ve Bahoz Baran, resmî bir statüye sahip olmayan ve kendine özgü dinamiklerin içinde bireysel ve sivil kurumsal çabalarla yoluna devam eden Kürtçenin standardizasyonunu ele aldı.
Rûdaw Diyarbakır Temcilcisi Maşallah Dekak’a konuşan konuşan Lîs Yayınları ve Wêjegeh Amed’in sahibi Lal Laleş, “Etkinlikler kapsamında Kürt edebiyatı ve dünya edebiyatı, aynı şekilde Kürt kültürü ve dünya kültürleri arasında bir karşılaştırma yapmak istedik. Bunu yaparken bugün Kürt dilinin standarlaştırılması ile ilgili olarak yapacağımız çalışma gibi, Kürt diline de değinmek istedik. 4’üncüsü düzenlenen programa yoğun bir katılım var ve bundan ötürü mutluyuz” dedi.
21 Ekim’de başlayan Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri yarın son bulacak.
Etkinliğin 30 Ekim programında, “Gerçeğin Artısı: Yazarın Düş Gücü” balışklı oturumunda Yiğit Bener, anadilde yazma konusunu yorumlayacak. Aras Yayınları işbirliğinde “Biberyan Romanları Bize Neler Anlatıyor?” başlıklı oturumunda konuklar Ekin Kurtdarcan, Elif Refiğ ve Rober Koptaş, Zaven Biberyan’ın eserlerini tartışacak.
Kapanış panelinde ise Omer Dilsoz, Şerefxan Cizîrî, Şexo Filîk ve Mehmet Dicle, yazdığı modern kurgusal eserleri ile Kürt mitolojisi ve tarihi ile bağlarını canlı bir biçimde yansıtan onur konuğu Îhsan Colemêrgî’nin edebiyatına dair kapsamlı bir tartışma yürütecek.
Rûdaw’a konuşan programın onur konuğu Îhsan Colemêrgî de, “Öncelikli olarak bu programın geniş ve derin bir bakış açısına sahip yönetimini kutluyorum. Çünkü bu programda bölge, Güney ve diğer milletlerin yazarlarına da çok önem verildiğini gördüm. İnsanı kapsayan bu güzel bakışlarından dolayı onları içten kutluyor ve onlara başarı diliyorum” dedi.
4’üncü Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri programı tarih bilincini ulusal varlık bilinci üzerinden kuran, sözlü ve yazılı tarih çalışmalarıyla Kürt edebiyatına büyük emek vermiş ve bu yılki programın onur konuğu olan İhsan Colemergî’nin kapanış konuşmasıyla sona erecek.