Dersim'in tek sineması ilgisizlikten kapanabilir

28-10-2023
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Sinema
A+ A-

Dersim (Rûdaw) –Dersim'in tek sineması vatandaşlar tarafından ilgi görmediği için zor günler geçiriyor.

Türkiye'de sineması bulunmayan iller arasında yer alan  Dersim'de 35 yıl aradan sonra 2006 yılında açılan sinema, başlarda yoğun ilgi görürken şimdilerde Türkiye ve dünyada vizyona giren filmlerin gösterilmesine rağmen hak ettiği ilgiliyi görmüyor.

Sinemacılar dernek başkanının katkılarıyla sinemaya  dijital makine alarak Türkiye ve dünyada vizyona giren filmleri aynı anda Dersim'de göstermeyi başaran, Dersim'in tek sineması olan Sinema 62,  ekonomik zorluklara karşın sinemayı kapatmamak için mücadele ediyor.

2017 yılında sinema salonun işletmesini alarak kendi imkânları ile sinemayı ayakta tutmaya çalışan Ali Daimi Boz, 100 kişilik sinema salonuna 4-5 izleyici buluyor,  çoğu zaman ise film açmadan sinemayı kapatmak zorunda kalıyor.

Bilet fiyatlarının çevre illerdeki sinema biletlerine oranla uygun tutarak vatandaşların ve çocukların sinemaya olan ilgisini arttırmaya çalışan Boz, Dersim belediyesi ve kentteki kurumların sinemaya olan ilgisizliklerini de sitem ediyor.

Ali Daimi Boz, vatandaşların Dersim'in tek sinemasının kapanmaması için sinema salonuna sahip çıkmalarını istiyor.

Ali Daimi Boz, "35 yıl bu ilde sinema yoktu. Biz bu sinemayı eşimle birlikte 7 yıldır açmışız. Pandemi, dünyayı sarmadan önce çok iyidi insanlarımız destek veriyordu. Dünyada gösterilen filmlerin hepsini getirebiliyorduk ancak hastalıktan sonra toplumumuzun ilgisi kesildi. Ben istiyorum ki toplumumuz önceki gibi bize destek versin, gelsinler. Bu şehirde bir tane sinemamız var, eğer bu sinemada kapanmak zorunda kalırsa Dersim'e yazık olur. Çocuklarımıza yazık olur, onlar da sinema görsün ve film izleyebilsinler onlarında hakkıdır. Bize destek versinler bu sinemamız kapanmasın istiyorum "dedi.

Dersim'in tek sinemasının kapanmamasını isteyen sinemaseverler de toplumun sinemaya destek vererek sahip çıkılması çağrısında bulunuyor.

Alişan Karaaslan, "Dersim'de sadece bir tane sinema var ve şuan çok kötü durumda, bizlerin bu sinemaya sahip çıkması gerekiyor. Önce belediyenin sahip çıkması gerekiyor ardından Dersim zenginlerinin, Dersim'deki partilerinin, derneklerinin ve partililerin bu sinemaya sahip çıkması gerekiyor. Bu sinema kültürünün kalması gerekiyor yoksa bu sinema kapanmak zorunda kalacak"ifadesini kullandı.

Şilan Durmuş, "Dersim'de sadece bir tane sinema var, kapanmasını istemiyorum. Ben istiyorum ki film izleyebilelim ve herkes bu film izlemeye gelsin istiyorum" diye konuştu.

Selcan Aslan, "Dersim'de sadece bir tane sinema var onun da kapanmasını istemiyoruz öğrenci olarak, sonuçta 4 yıl boyunca burada olacağız. Vizyondakileri filmle var onları izlemek  isteriz, kapanmaması için öğrencilerin de desteklerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli