Moskova (Rûdaw) – Rusya'nın başkenti Moskova’da Doğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından Kürdistan Bölgesi Hükümeti Temsilciliği işbirliğiyle Kürt kültürünün tanıtımı amacıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.
Rusya Doğu Araştırmaları Enstitüsü Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlik, "Batılı Olmayan Medeniyet; Kürtler - Doğunun Savaşçıları" başlığı altında düzenlendi.
Aslen Kürdistan Bölgesi’nden olan ve Moskova'daki Sechenov Tıp Fakültesinde okuyan Xelat Mizuri de etkinliğe Kürt milli kıyafetleriyle katılanlardan biri.
Mizuri, "Ruslar kıyafetlerime bakıp benimle fotoğraf çekmeye geldiler. Bana bu kıyafetlerin ne olduğunu ve nasıl yapıldıklarını sordular. Rusya halkı Kürtleri görünce seviniyor. Metroyla gelirken herkes beni izliyordu, polis bile benimle fotoğraf çektirmek istedi" dedi.
Doğu Kültür Merkezi Başkanı Lana Feda da, "Kürt kültürünü özellikle Ruslara tanıtmaya çalıştık. Bu kültürün zenginliğini, rengini katılımcılara ulaştırmaya çalıştık. Bugün sadece Rusların katılacağını düşünüyordum ama bir çok Kürt'ün geldiğini görüyoruz. Bu çok güzel. Belli ki Kürtler kültürlerini çok seviyor” ifadesini kullandı.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında Kürt geleneği, Kürt kadınlarının cesareti, Kürt kıyafetlerinin estetiği ve Kürt tarihinin farklı sayfaları konulu bir seminer düzenlendi ve sinevizyon gösterimi yapıldı.
Kürt Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Reşad Miran da seminere online katıldı.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Rusya Temsilcisi Danar Mustafa, etkinliğin önemine değindi.
Etkinliğe katılan öğrenciler, Doğu araştırmalarında uzman isimler, Kürt kültürü ve dili üzerine kitaplara ayrıca Kürt geleneğine ait ev eşyalarına ilgi ile baktı.
Ortadoğu uzmanı Darya Jigulskaya da, "Rusya'da Kürt kültürü, Doğu'nun diğer uluslarının kültürleri gibi, bu kadar derinlemesine incelenmedi ve halk kitleleri tarafından bu kadar yakından bilinmiyor. Bu nedenle bu tür kitlesel ve eğitici faaliyetler çok önemlidir” diye konuştu.
Öğrenci Vitaliy Koverin de “Kürtler hakkında bilgim vardı. Bu sefer Kürtlerin yiğitliği hakkında, Kürt kadınları hakkında birçok yeni bilgi aldım. Özellikle Duğu bilimci olmayanlar için Kürt kıyafetleri ve kıyafetleri ilgili bilgiler ve görseller gerçekten ilginçti” ifadesini kullandı.
Rusya’da Kürdoloji merkezlerinin temelleri 18. yüzyılın sonlarında atıldı. Rus uzmanlar, Kürt ve Kürdistan kültürü ve tarihinin yeni nesillere tanıtılmasının Rusya ile Kürdistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine hizmet edeceğini belirtiyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın