Güneştekin: Organizasyon olursa Erbil’de de sergi açarız
Diyarbakır (Rûdaw) – Dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır'da açtığı “Hafıza Odası” sergisi çok farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Bununla birlikte her gün çok sayıda kişi sergiyi ziyaret ediyor. Güneştekin, iyi bir organizasyon olduğu takdirde Erbil'de de sergi açmak istediğini söyledi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ev sahipliğinde Keçi Burcu’nda 16 Ekim günü açılan “Hafıza Odası” sergisi gerek siyaset ve gerekse de sosyal medyanın en çok tartışılan konularından biri haline geldi.
Öyle ki, kendilerini “Amed Gençlik İnisiyatifi” diye tanımlayan bir grup, sergiyi protesto etmek adına saldırıda bulundu, sergideki sembolik tabutları burçlardan aşağı attı.
Sanatçı Ahmet Güneştekin, Sur’da düzenlediği basın toplantısında sergiyle ilgili gelen görüş ve eleştirilere yanıt verdi.
Sergi yoğun ilgi görüyor
Tüm bunlara rağmen sergiye yoğun bir ilgi söz konusu olduğu belirtilirken sergiye gelen ziyaretçiler de eleştiri ve saldırgan yaklaşımı doğru bulmadıklarını dile getirdi.
Rûdaw’a konuşan sanatsever Sorgül Aytek Avşar, “Sanatçıların ve sanatın önüne engel çıkarılmasını kabul etmiyorum. Ben buna karşıyım" dedi.
Sanatsever Abdulkadir Demir de “Protesto yanlıştı” sözleriyle görüşünü dile getirdi.
Ramazan Liceli ise “O protestoya bir anlam veremedim. Neden protesto edildi? Bu bizim hafızamız” diye konuştu.
Sergiyi ziyaret eden Barış Anneleri de Güneştekin'e destek verdi. Sur’daki yıkıntılardan yapılan “Kayıp Alfabe” adlı eseri gören Barış Anneleri üyeleri, gözyaşlarına hakim olamadı.
Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Hafife Kartal, “Bakınca Kürtlerin gözyaşlarını görüyorum. Bu içinde bulunduğumuz gözyaşıdır. Evlerden birinden bir tek ayakkabı çıkmış, diğer bir evden pervane, birinden tencere ve diğerinden bavul çıkmış, su kabı çıkmış. Bize yapılan nasıl bir katliamdır?” dedi.
“Hafıza Odası”, sanatçının nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor. Güneştekin’in sergisinde, “Kayıp Alfabe”, “Analar Duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza Tepesi” ve “Çürüme” gibi uluslararası tanınırlığı olan eserlerle birlikte Diyarbakır için yaptığı “5 Nolu” ses ve ışık enselasyonu göze çarpan eserler arasında yer alıyor.
“Bu Türkiye’nin 100 yıllık hafızası”
Rûdaw’a konuşan sanatçı Ahmet Güneştekin, ister Türkiye ister Avrupa’da olsun, sergisinin yoğun ilgi ile karşılandığını söyledi.
Güneştekin, “Burası evim, ailem, halkım burada. Yine İstanbul’dan, başka şehirlerden ve Avrupa’dan da ziyaretçiler geliyor. Ben bu ilgiyi güzel buluyorum” dedi.
“Bu sergi, Hafıza Odası Türkiye’nin 100 yıllık hafızası” diyen sanatçı Güneştekin, “Bu hafıza içerisinde Kürt dili ve kültürünün de inkarı var. Gerçekten acımız var, yaramız var, yaşanan haksızlık bu sergide gösteriliyor. Bu nedenle halk yoğun ilgi gösteriyor, her gün binlerce insan gelip görüyor” diye konuştu.
Ahmet Güneştekin, “Erbil de benim evim, orada da halkımızın uluslararası alanda tanınmış bir sanatçıları olduğunu bilmelerini isterim. Çok sevinirim. İyi bir organizasyon olursa Erbil’de de sergi açarız” ifadelerini kullandı.
“Hafıza Odası” sergisi ilk olarak 2012 yılında İstanbul'da açıldı. Daha sonra Ankara ve ardından dünyanın gelişmiş ülkelerinde de sergilendi.