Kürt yayınevleri 5. Batman Kitap Fuarına davet edilmedi!
Batman (Rûdaw) - Batman’ın katılım ve içerik açısından en önemli organizasyonları arasında yer alan Batman Kitap Fuarı’nın 5’incisi 14 Ekim’de kitapseverlere kapılarını açtı. Ancak bu yılki fuara da Kürt yayınevleri davet edilmedi.
Batman'da Valilik ve Belediye iş birliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen kitap fuarına 150 civarında Türk yayınevi 5 milyon kitapla katıldı. Ancak son yıllarda özellikle ekonomik açıdan sıkıntı çeken Kürt yayınevlerinin davet edilmemesi dikkat çekti.
Bu yılki fuarda Kürt yayınevlerinden sadece Nûbihar Yayınları yer alabildi. Nûbihar Yayınları sahibi Süleyman Çevik, fuardan tesadüfen haberdar olduklarını ve fuara katılmak için çok ısrar ettiklerini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Süleyman Çevik, “Ne geçen sene ne de bu sene davet edildik. İl Kültür Müdürlüğüyle konuştuk, belediyeye gittik ve fuarda olmamız gerektiğini belirttik. Burada potansiyelimiz ve okuyucumuz var, Kürtçe yayın yapıyoruz, bu işi yapıyor ve buraya hitap ediyoruz. Bu şekilde onları bize yer vermeye mecbur bıraktık” dedi.
Kürt yayınevlerinin fuara davet edilmemesi ise Kürt yayıncılar tarafından eleştiri konusu oldu.
Pirtûka Kurdî ve Dara Yayınları sahibi Bawer Berşev, “Fuarlara katılım süreci farklı şekillerdedir. Ya onlar davet eder ya da bizler fuardan haberdar olup kendimiz başvururuz. Bakın, Batman bir Kürt kenti fakat tek bir Kürt yayınevi davet edilmemiş. Hiçbir Kürt yayınevini davet etmek istemiyorlar. Şu anda Kürtçe konusunda Türkiye iyi bir vaziyette değil. Bu tür organizasyonları hazırlayanlar hem korkuyor hem de Kürt yayınevlerini davet etmek istemiyorlar. Bana göre mesele bu” diye konuştu.
Fuarda, Batmanlı yazarlar adıyla stant açan ve kitaplarını imzalayan Kürt yazarlar da Kürt yayınevlerinin fuara davet edilmemesini eksiklik ve Kürt okuyucuya büyük bir haksızlık olarak değelendirdi.
Kürt okuyucunun fuarda istediği Kürtçe kitaplara ulaşamadığını belirten yazar Bahar Sevim, “Sorduklarında onları yönlendirebildiğimiz tek bir Kürt yayınevi var, istedikleri kitapları bulamadıklarında da buradan eli boş bir şekilde dönüyorlar” dedi.
Yazar Zafer Zana ise, “Bu mesele devlet sistemi yüzündendir. Sistemin rızası olmadığında yayınevlerimiz buraya gelemiyor. Onların rızasına göre” diyerek Kürt yayınevelerinin fuara davet edilmemesinin yerel yöneticilerden çok devletin inisiyatifinde olduğunu söyledi.
Kapılarını 14 Ekim’de Kürt yayınevleri ve kitapları olmadan kitapseverlere açan fuar, 23 Ekim’de (bugün) Kürtçe okuyucusuna hitap edemeden sona erdi.