MUSUL - IŞİD'in yıktığı tarihi yapıyı restore ederken 2700 yıllık keşif yaptılar

23-10-2022
Etiketler Asur Musul Ninova
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD üyeleri tarafından bir buldozerle 2016’da yıkılan Musul’daki Mashki Kapısı’nı restore eden kazı ekibi yeni keşif yaptı. 2.700 yıl öncesine ait bazı olağanüstü Asur kaya oymalarını ortaya çıkardı

Musul’daki ABD-Irak ortak kazı ekibi yaklaşık 2.700 yıl öncesine ait bazı olağanüstü Asur kaya oymalarını ortaya çıkardı. Gri taş oymalar, MÖ 705’ten 681’e kadar iktidarda olan Kral Sanherib’in yönetimine tarihleniyor.

Keşif, Musul kent merkezinin doğusunda yer alan, IŞİD’in 2016 yılında tahrip ettiği Mashki Kapısı’nın yeniden inşasını tamamlayan ABD-Irak ortak kazı ekibi tarafından yapıldı.

Mashki Kapısı, bölgedeki uzun süreli askeri çatışmaların ve kültürel vandalizm eylemlerinin kurbanı olan birçok tarihi eserden biriydi .

1970'lerde yeniden inşa edildi, ancak daha sonra Irak'ı işgal eden IŞİD üyeleri tarafından bir buldozerle yıkıldı.

İşgal sırasında Pennsylvania Üniversitesi'nden arkeolog Michael Danti, "Irak'taki kültürel mirası korumak ve korumak için bir projeyi yönetti" dedi ve ekledi: "Mashki Kapısı, IŞİD'in kasten yok ettiğini bildirdiğim yerlerden biriydi."

Danti'nin yönettiği Irak Miras İstikrar Programı, kapıyı yeniden inşa etmek için çalışmaya başladığında, Danti'nin "hayal bile edilemeyecek kadar nadir" olarak nitelendirdiği bir keşif yaptılar.

Kapının harabelerinin altında, hepsi Sanherib’in sarayına ait olduğu tahmin edilen, Asur askerlerinin ok atışını gösteren süslü oymalar ve palmiye ağaçları, narlar ve incirler taşıyan yedi mermer levha gömülüydü.

Danti, "Hepimiz çok şaşırdık ve neredeyse suskun kaldık. Bir rüya gibiydi," dedi. "Kimse bir şehir kapısında Sanherib’in kabartmalarını bulacağımızı tahmin etmemişti."

Danti'ye göre, bölgede daha önce 1960'larda ve 1970'lerde arkeolojik kazılar yapılmış olsa da, bu özel oda daha önce hiç kazılmamış.

Kapı yıkılırken, "Bu kalıntılar gömüldükleri için korunuyordu" dedi.

Irak, Babilliler, Sümerler ve Asurlular da dahil olmak üzere dünyanın en eski şehirlerinden ve en eski uygarlıklarından bazılarına ev sahipliği yapıyordu.

MÖ 700 civarında, Assur Kralı Sanherib, Ninova’yı başkent yaptı ve girişini korumak için Mashki Kapısı’nı (Tanrı’nın Kapısı anlamına gelir) inşa etti.

CNN'ye konuşan Udine arkeolog Daniele Morandi Bonacossi, kabartmaları "benzersiz" ve "Yakın Doğu kaya sanatında paralel olmayan" olarak nitelendirdi.

"Faida kabartmaları, Asur kraliyet gücünün, çevredeki kırsal bölgeye bereket ve zenginlik veren hidrolik sistemin yaratılmasını kutlamayı amaçlayan heykelsi bir program uyguladığı, dikkate değer ilgi çekici anıtsal bir kompleks oluşturuyor" dedi.

Oymaların bir kısmı ilk olarak 1973 yılında İngiliz arkeolog Julian Reade tarafından keşfedilmiş olsa da, şimdiye kadar tam olarak ortaya çıkmamıştı.

Kaynak: CNN 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli