DİYARBAKIR – 11 bin yıllık Gre Fılla, baraj suları altında kalacak

Haber Merkezi - Diyarbakır’ın Kocaköy (Karaz) ilçesinde bulunan 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü, Ambar Çay’ı üzerinde yapılacak olan barajın altında kalacak. Neolitik dönemin izlerini taşıyan höyükteki eserlerin taşınacağı belirtiliyor.

Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi’nde Ambar Çay’ı bitişiğinde bulunan 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü’nde 2018 yılında başlatılan kazılarda binlerce eser gün yüzüne çıkarılmıştı.

Milattan önce 7 binli yıllara ait olduğu tespit edilen eserler Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmişti.

Çanak Çömleksiz neolitik dönemin izlerini taşıyan höyük, geçen yıl su tutmaya başlayan Ambar Barajı altında kalacak.

Urfa’da bulunan Göbeklitepe (Girê Miraza) ile benzer özellikleri bulunan ve aynı döneme ait izleri taşıyan höyükteki tarihi yapılan Ilısu Barajı altında kalan Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki gibi taşınacağı belirtildi.

DHA’nın haberine göre, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, taşınma için planlama yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Bir hafta önce yazıya onay gelince, höyüğün taşınacağı arazi ile ilgili yer arayışına başlandı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, DHA’ya yaptığı açıklamada, yapılacak olan taşınmada höyüğün olduğu gibi korunacağını söyledi.

Alp, “Sosyal medyada ‘Neden taşınmıyor?’ gibi yanlış bilgiler dolaşıyor. Biz Hazine’ye ait yer arıyoruz. Yapılacak olan görüşmelerin ardından höyük olduğu gibi teknik bir ekip tarafından taşınacak. Aynı orada gördüğümüz resmi, taşındığı yerde göreceğiz” diye konuştu.

Mahallelilerden Şener Çiçek, höyüğün su altında kalacak olmasına üzüldüklerini ifade ederek, “Şu an çalışmalar sürüyor. Eserler Diyarbakır Müzesi’ne götürülüyor, ona seviniyorum. Köyümüzün tanınması amacıyla da aslında seviniyoruz” ifadelerini kullandı.

Mehmet Oruç ise, höyüğün su altında kalmasını istemediklerini ifade ederek, “Burası turistik bir yer. Keşfedilmemiş, turistik alanları var” dedi.