Kürt Yayıncılar İnisiyatifi şair Berken Bereh’e cevap verdi

18-12-2023
Rûdaw
Etiketler Kürt Yayıncılar İnisiyatifi Diyarbakır kitap fuarı Kürtçe Berken Bereh
A+ A-

Haber Merkezi – Diyarbakır Kitap Fuarı’nda konuşmacı olarak katılacağı programın saatinin ertelenerek Kürtçeye hakaret ve saygısızlık edildiğini belirten şair Berken Bereh’e Kürt Yayıncılar İnisiyatifi basın açıklaması ile cevap verdi.

Açıklamada programdaki gecikmenin fuar açılış töreninin uzamasından kaynaklandığı belirtilerek, şair Berken Bereh ya da Kürtçe ile alakasının olmadığı vurgulandı.

Gecikmeyi “Kürt Diline Hakaret” olarak yansıtmanın doğru olmadığı belirtilen açıklamada özetle şöyle denildi:

“16 Aralık 2023 saat 14:00 olarak Fuarın açılış merasimi tertiplendi. Açılış merasimine katılım teyidi veren katılımcıların yoğun şehir trafiği ve yoğun ziyaretçi katılımından kaynaklı açılış merasimi 14.00 olarak belirlenmesine rağmen yoğunluktan kaynaklı 50 dakika gecikmeli olarak başlamasına neden oldu. Açılış merasiminin tehir olmasından kaynaklı söyleşi, panel, imza etkinliğinin yapıldığı bir salonumuzda gecikmeler yaşandı. Kürt Şair Berken Bereh’in programı da maalesef bu nedenle aksadı, Kürt Şair Berken Bereh ve Sosyolog İsmail Beşikçi’nin fuar programlarının zamanlamasında çakışma oluştu.

“Şairimiz Berken Bereh ile konuşularak, onayı alındı”

Bu aksaklığı telafi edebilmek için Fuar Koordinasyon Kurulu üyeleri, şairimizin hassasiyeti ve okuyucu ile dinleyicilere saygı gereği gecikmeli de olsa, etkinliğin en iyi koşullarda gerçekleştirmesi için gerekli hassasiyet gösterildi. Şairimiz Berken Bereh ile konuşularak, onayı da alınarak hemen yeni alan oluşturulup ses sistemi kuruldu ve şairimizin programını dilediği gibi gerçekleştirilmesi için gerekli olanaklar sağlandı. Daha önce bir saat olarak planlanan söyleşi etkinliği süresi kendilerine bırakılmak üzere yaklaşık 2 saat sürdü.

Programın akabinde şairimiz fuar VIP alanında misafir edilerek yaşanan gecikmeden kaynaklı olarak durum kendisine gecikme sebepleriyle birlikte tekrar aktarılmış ve affına sığınılmış, karşılıklı iyi niyet beyanları ifade edilmiş ve şairimiz Fuar Koordinasyon Kurulu Üyeleri tarafından yolcu edilmiştir.

Devamında gece saatlerinde sosyal medyada şairimizin gecikme anındaki “serzenişleri” genel akıştan ve yukarıda belirttiğimiz gerekçelerden bağımsız bir şekilde aktarılmış ve art niyet varmış gibi lanse edilmiştir. Yapılan bazı yorumların hakikatle ilgisi bulunmamaktadır. Oysa ki amaç hasıl olmuş Şairimiz programını gerçekleştirmiştir.

“Program tehiri çarpıtılmıştır”

Kamunun malumu üzere böylesi büyük çaplı organizasyonlarda, yüzlerce yayınevinin katıldığı, 400’ün üzerinde yazarın konuk olduğu, binlerce kitapseverin ziyaret ettiği, onlarca söyleşi, panel ve etkinliğin yapıldığı bu organizasyonumuzda bazı konuklarımızın gecikmeli katılmasından kaynaklı program tehiri çarpıtılmıştır.

Böylesi büyük bir organizasyonda iki programın çakışmasını “Kürt Diline Hakaret” olarak yansıtmak başta fuar organizasyonuna emek verenlerin emeğine hakarettir. Bu konuda hassasiyeti bilinen “Kürt Yayıncılara” da hakarettir.

Fuarımız daha önce ilan edilen takvim doğrultusunda okuyucuların büyük teveccühüyle devam etmektedir. Başta Amed olmak üzere çevre illerden de gelebilecek olan tüm kitapseverleri bu vesileyle bir kez daha Fuarımıza davet ediyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli