'Avlanan Amazonlar' mozaiği Urfa'da müzede sergileniyor

18-12-2023
Etiketler Amazon Urfa Mozaik Haleplibahçe
A+ A-

Haber Merkezi - Yaklaşık 1.500 yıllık “Avlanan Amazonlar” mozaiği, Urfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

Urfa’da bulunan ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergilenen “Avlanan Amazonlar” mozaiği, yaklaşık 1500 yıllık. Mozaiğin sergilendiği müze, Urfa şehir merkezindeki Haleplibahçe bölgesinde yer alıyor ve dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. “Avlanan Amazonlar” mozaiği de bu müzenin en dikkat çekici eserlerinden biri ve oldukça iyi korunmuş durumda.

Mozaiğin ana panosunda, Amazonlar aslan, leopar ve kurt avlıyor. Panoda ön plandaki iki Amazon (Melanippe ve Penthesileia) atlı olarak, geri plandaki iki Amazon (Hippolyte ve Thermodosa) ise yaya olarak avlanıyor.

Panonun ortasında ise ensesinden başının üstüne doğru kan akan yaralı bir aslan acı içinde resmedilmiş. Panoyu çepeçevre saran geniş bordürde kıvrımlı kenger yaprakları arasında Eros’un av sahneleri ile köşede bereketi sembolize eden kadın maskesi betimleniyor. Villanın baş odasının tabanını süsleyen bu mozaik MS 5-6. yüzyıla tarihleniyor.

Urfa kazılarında 2006-2008 yılları arasında keşfedilen görkemli taban mozaikleri, MS 5.-6. yüzyıllarda muhtemelen Doğu Roma İmparatorluğu’nun önemli bir bürokratına ait olan bir villadaki 12 odayı kapsıyor. Amazon betimleri nedeniyle bu villanın adı Amazonlar Villası olarak adlandırılıyor.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli