Faik Öcal’ın kaleminden ‘Deprem Günlüğü’ çıktı

15-07-2023
Etiketler Deprem Günlüğü Faik Öcal Adıyaman Besni Deprem
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Yazar Faik Öcal’ın 6 Şubat depremlerinin ilk günlerinde Adıyaman’da yaşadıklarını Tweet’lerle kaleme aldığı ve daha sonra kitaplaştırdığı “Deprem Günlüğü” okurları ile buluştu.

6 Şubat 2023 günü Maraş merkezli 7,7 ve 7.6’lık depremler 11 ilde büyük bir yıkıma yol açtı. Felaketin büyüklüğü kısa sürede gün yüzüne çıktı. Binlerce binanın yıkıldığı depremlerde on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Depreme Adıyaman'ın Besni ilçesini bağlı İznik köyünde yakalanan yazar ve öğretim görevlisi Faik Öcal, felaketin ilk saatlerinde Twitter üzerinden sesini duyurmaya çalıştı.

Rûdaw Türkçe bölümünde dizi halinde yayınlanan bu kısa ama etkili mesajlar, “Deprem Günlüğü” adıyla kitaba konu oldu.

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) tarafından yayımlanan kitabın arka kapağında şu açıklamaya yer veriliyor:

“Tarih boyunca görülmüştür ki; deprem gibi doğal afetlerin ardından büyük toplumsal kırılmalar ve değişimler meydana gelmiştir. Bu kırılmalar ve değişimler olurken devlet ve millet nasıl bir rol üstlenmektedir?

Toplumsal kurum ve kuruluşlar işlevlerini hangi boyutlarda yapmaktadır?

Sivil toplum kuruluşlarının rolü nedir?

Bireylerin durumu nasıldır?

Bizzat depremi yaşayan Faik Öcal Deprem Günlüğü'nde bu sorulara cevap aramıştır. Deprem Günlüğü eseri Şubat 2023 tarihine ait sıcağı sıcağına yazılmış 300 nottan oluşmaktadır. Yazar; nesnel ve tarafsız bir anlatımla içeriden ilginç deprem fotoğrafları vermektedir.”

Yazar kitabın ön sözünde, “Depreme memleketimde, Adıyaman’ın Besni ilçesinde yakalanmıştım. İlk şoku attıktan sonra twitlerimle yardım çağrıları yapmaya başlamıştım. Fotoğraflarla, kelimelerle, edebiyatla, hikâyelerle herkesi yardıma çağırıyordum; çünkü günler geçiyordu ne enkazdakileri çıkarmak için ekipler geliyordu ne de medyada Adıyaman hakkında haber yapılıyordu. Bu da çok ağrıma gidiyordu. Görmemezlikten gelinmek, en az deprem kayıpları kadar can acıtıcıydı” diyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli