Kürt Yetenek (Kurdish Talent) finalistleri Erbil’de buluştu

Erbil (Rûdaw) - Kültür, sanat ve edebiyat alanında yeni yetenekleri açığa çıkarmak ve desteklemek amacıyla düzenlenen Kürt Yetenek (Kurdish Talent) projesinde finale kalanlar için Erbil’de bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Kürt Yetenekler şarkılarının yanı sıra iki yeni marş seslendirdi.  

Kürt sanatçılar ve Palo firması ile Waar Medya tarafından desteklenen Kürt Yetenek (Kurdish Talent) Projesi kapsamında finale kalan 14 genç yetenek dün başkent Erbil’de gerçekleştirilen bir etkinlikte bir araya geldi.

Etkinliğe genç yeteneklerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda sanatçı, yazar ve şahsiyet de konuk olarak katıldı.

Geçen yıl Mart ayında tanıtımı yapılan Kürt Yetenek Projesi, ilk aşamada ses ve müzik konusunda yeteneği bulunan adaylara odaklandı. Bu kapsamda Ağustos 2022’de ilk yarışma programı yayınlandı.

Kürt Yetenek (Kurdish Talent) Projesi İcra Direktörü Nuri Bêxali, Kürdistan’ın dört bir yanından ve yurt dışından yaklaşık 10 bin kişinin projeye başvuruda bulunduğunu, bunlar içerisinde seçilenlerin geçen yılki programda yarışmaya katıldıklarını ve jürinin kararı ile 14 genç yeteneğin finale kaldığını söyledi.

"Uzmanların fitresinden geçen bu 14 yeteneğin artık sanatçı olduklarını söyleyebiliriz” diyen Bêxali, bu gençler için klip hazırlanması ve tanıtımlarına katkı sunulması amacıyla uluslararası kanallarla da diyalog halinde olduklarını söyledi.

Bêxali, "Kürt Yetenek Projesi, gelecekte duyurmayı planladığımız bilime, kültüre ve gençlere odaklanan Visual Kürdistan adlı büyük bir ulusal projenin parçasıdır. Nerede olursa olsun genç Kürt yeteneklerine ulaşıp olanlara destek vermeyi planlıyoruz” dedi ve projenin temellerini atan İdris Neçirvan Barzani’ye teşekkür etti.

Ünlü sanatçılar ve müzik hocaları jüride yer aldı

Kürt Yetenek (Kurdish Talent) Müzik Yarışmasında Fatê, Çiya Medeni ve Xalid Serkar’ın yanı sıra müzik hocası Niyaz Muhammed yer aldı.

Jüri üyesi sanatçı Fatê, "Kürdistan'ın dört parçasından sanatçıların ve gençlerin burada bulunması beni çok mutlu etti. Bu Erbil ve bizim için çok güzel bir duygu. Artık bu gençler seçilmiş birer sanatçıdır çünkü bu adım sanat içindir" dedi.

Erbil Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Niyaz Muhammed de, “Bu tür etkinlikler gençlerin yeteneklerini sergilemek açısından çok önemli, çünkü bizim kayıp binlerce güzel sesimiz var. Toplum bunları engellemiş olabilir dolayısıyla bu tür programlar gençlerin sanat alanındaki yeteneklerini sergilemeleri için bir fırsattır” diye konuştu.

Muhammed, jüri olarak katılan gençlere hünerlerini sergilerken daha rahat olabilmeleri için psikolojik destek verdiklerini söyledi.

İki yeni marş seslendirildi

Kürt Yetenek finalistleri, sözleri Rizgar Çuçani’ye ve bestesi sanatçı Çiya Medeni’ye ait iki yeni marşı da Medeni’ye eşlik ederek seslendirdi.  

Çiya Medeni, “Kürt Yetenek'te katılımı kolaylaştırmak için modern teknolojiyi kullandık, Kürtlerin farklı coğrafyalara bölünmüş olduğunu düşündük, bu yüzden bir sistem oluşturduk. Bu şekilde aramızdaki sınırları aşıp tüm Kürt gençlere fırsatlar vermek için 62 farklı şehrinden gençlere katılım imkanı sağladık” diye konuştu.

Gelecek yıl Kürt yetenekler için uluslararası standartlarda bir program hazırlamak istediklerini anlatan Medeni, “Her birinin kendi hikayesi var, biz onların sadece iyi sesler olduğunu düşünüyorduk ama onlar enerjik gençler ve hepsi ile bir aile gibi olduk, bir aile olarak çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Projeye Van’dan katılan finalistlerden Bêritan Mistefa da kendisine bir klip hazırlandığını söyledi.

Genç yetenek, müzikseverlerin bu klipi nasıl karşılayacağını çok merak ettiğini söyledi.

Jüri üyesi Xalid Serkar da jüri olarak en iyileri seçme konusunda çok zorlandıklarını dile getirdi.

Serkar, “Bu projeye katılmam için benimle iletişime geçtiklerinde çok heyecanlandım çünkü Kürt sanatına çok güzel seslerin kazandırıldığı programlara dair daha önceden deneyimim vardı. Kürt müziğin zenginleşmesi için böylesi programlar gerekli” dedi.

Kürt Yetenek (Kurdish Talent) projesinin tanıtımında, “Kürt Yetenek bağımsız ve tarafsız bir platformdur. Her hangi bir siyasi kuruluş veya dine ait değildir. Platformun temel amacı demokratik ve eşit bir ortam oluşturmak, ulusal kültürümüzün tanıtımı, sevilmesinin sağlanması ve geliştirilmesini hedefliyor. Dünyanın veya Kürdistan’ın neresinde olursa olsun, ister köyde, ister şehirde, her bir Kürt yetenek, bu yolculuğun bir üyesi olabilir” denildi.