KARS - Selim Kültür Evi, ziyaretçilerin yeni durağı oldu

Kars (Rûdaw) – Kars’ta, bir anne ve kızlarının müze şeklinde açtığı Selim Kültür Evi, hem bir dinlenme durağı hem de artık birçok turistin uğradığı meşhur bir lokanta haline gelmiş durumda.

Kars ili birçok özelliğiyle ön plana çıkan bir yer. Bu özelliklerinden bir tanesi de kadınların günlük yaşama aktif katılımı ve toplumsal faaliyetlerde yer alması.

Kentte kadınların kurduğu derneklerin yanı sıra yine kadınların açıp işlettiği çok sayıda iş yeri de mevcut. Bu yerlerden biri de bir anne ve kızlarının açtığı Selim Kültür Evi.

Kars’ın Selim ilçesinde bulunan Selim Kültür Evi, kenti ziyaret eden turistlerin uğrak bir merkezi olmuş durumda. Selim Kültür Evi’nin en önemli özelliği, buranın kadınlar tarafından kurulup işletilmesi.

Selim Kültür evi’nini kurucusu Leyla Akbaba, “Burası geçmişimiz ve tarihimiz kokan bir yer konumuna geldi. Birçok antika eşya vardı. Hep bunlar kalsın diyerek evimizi müzeye çevirdik. Burası bize ait, ne devletten ne de belediyeden destek aldık. Girişimci kadınlar olarak kızlarımla beraber başladık bu işe. Çalışanlarımız da kadın, komşularım ve akrabalarım. Onlarla beraber ayakta kalıp devam etmeye çabalıyoruz” dedi.

Kültür Evi’nin bir kısmı eskiden samanlık olarak kullanılıyordu fakat Kars bir turizm merkezi olduktan sonra, yol üzerinde bulunan Selim ilçesinde yaşayan Leyla Akbaba ve kızları kolları sıvamışlar. Hem geçimlerini sağlayabilmek hem de ilçeye fayda sağlamak için bu müzeyi açmaya karar vermişler.

Selim Kültür Evi’nin kurucularından Ezel Duygu Koç, “İlçemize ve komşularımıza yardımcı olmak amacıyla bu işe giriştik. Süt ve peynirimizi komşularımızdan, etimizi ilçemizin kasabından satın alıyoruz, böylece onlara da faydamız dokunmuş oluyor. İlçemizde herhangi bir turizm bölgesi yok. Hiç olmazsa turistleri buraya çektik. Eskiden burası sadece Kars-Erzurum yolunda bulunan bir yerdi. Şimdi ise ilçemizi bu durumdan kurtardık” şeklinde konuştu.

Selim Kültür Evi’nde bulunan tüm antika eşyalar ilçe merkezinden toplanmış ve bunların dizaynı kadınlar tarafından yapılmış. Özellikle kış aylarında Kars merkezine akın eden turistler ve turizm acenteleri, hem burayı görmek hem de buranın lezzetli yemeklerinden yemek için buraya uğruyor.