Kürt yönetmen Öz’den Altın Koza Film Festivali’ne ‘sansür’ eleştirisi

13-09-2022
Etiketler Kazım Öz Yönetmen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Dersimli Kürt yönetmen Kazım Öz, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne gönderdiği altıncı filmin de Ön Seçici Kurul tarafından reddedildiğini belirterek, sansüre karşı olduğunu belirten Festivalin sansüre yenik düştüğünü söyledi.  

"Bahoz" ve "Zer" gibi tanınan filmlerin yönetmeni Kazım Öz, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 29’uncusu düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne katılmak için başvuruda bulunduğunu, ancak "Bir Kar Tanesinin Ömrü" isimli uzun metraj filmimin de festivale kabul edilmediğini söyledi.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan Kürt yönetmen Öz, daha önce yaptığı altı başvurunun da kabul edilmediğini hatırlatarak, “Maalesef bize kabul edilmeme gerekçesini de söylemiyorlar. Üstü örtülü bir sansür var ve ispatlaması da çok zor. Son filmin, Adana Altın Koza Film Festivali tarafından reddedilen altıncı film. Bu belki bir ispat olur. Daha önce Bahoz filmi, Zer, Bir Varmış Bir Yokmuş, Şavaklar ile de başvurdum ama kabul edilmedi. Bu da benim için ‘artık yeter’ dediğim bir nokta oldu. Dün bu yüzden bir açıklama yaptık” dedi.

“Türkiye’de Adana Film Festivali gibi bir çok festival filmlerimizi kabul etmiyor” diyen Öz, “Dünyanın en önemli festivallerinde gösterilen, önemli ödüller alan filmlerimiz Adana Altın Koza Film Festivali tarafından kabul edilmiyor” diye konuştu.

Bazı Kürt yönetmenlerin filmlerini kabul ettiklerini, bu şekilde Kürt yönetmenler arasında da ayrımcılık yaptıklarını ve politik yaklaşıldığını belirten Öz, “Bunu festivali organize edenlere sormak lazım. Bize filmleriniz politik diyorlar ama bu doğru değil. Festival bizim filmlerimize böyle bakıyor. Bu nedenle bazılarını kabul ediyor, bazılarını etmiyor” ifadesini kullandı.

Konuyu kamuoyuna taşıyacaklarını, eleştirmeye devam edeceklerini ifade eden Kazım Öz, “Halk da sanatçılar da bunu sormalı; dünya ile kriterleri farklı mı? Ayrıca filmimiz dünyanın en eski festivallerinden birinde gala yapacak. Neden bu festivalde kabul edilmiyor?” diye sordu.  

“Altın Koza Film Festivali gerçekten sansüre karşı mı?

Yönetmen Kazım Öz’ün dün konu hakkında yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bugün başlıyor. Türkiye'nin sayılı köklü film festivallerinden sayılan Altın Koza'nın amacının sinemayı halkla buluşturmak, yaratıcılarını desteklemek olduğu hem Belediye hem de Festival Yürütme Kurulu tarafından duyuruldu.

Ödülleri arasında "Yılmaz Güney Ödülü" olan Festivalin baskı ve sansür uygulamalarına ısrarla karşı çıkacağı da çokça kere dile getirildi. Ancak ne yazık ki Festivalin karşı durduğu sansüre, kendisinin yenik düştüğünü üzülerek görmekteyim . Bugüne kadar Festivale gönderdiğim filmlerimden hiçbirisi, değil herhangi bir ödül almak ya da en azından Büyük Jüri tarafından değerlendirilebilmek, Festivalin "Ön Seçici Kurul" isimli oluşumundan geçemedi.

"Bahoz, Son Mevsim: Şavaklar, Bir Varmış Bir Yokmuş, Zer, Beyaz Çınar" filmlerim bugüne kadar dünya genelinde yüzlerce festivali dolaşmasına, çok sayıda ödüller almasına rağmen Altın Koza Film Festivalinin Ön Seçici Kurul'u tarafından Festivale uygun bulunamadı.

Yakın zamanda dünyanın önemli film festivallerinden birinde açılışını yapacağım "Bir Kar Tanesinin Ömrü" isimli uzun metraj filmimin de Festivale kabul edilmediğini geçen hafta gelen bir e-posta ile öğrendim. Böylece Altın Koza Film Festivaline gönderdiğim 6. filmim de Ön Seçici Kurul tarafından reddedilmiş oldu. Filmlerimin, Türkiye'deki festivallerin çoğuna kabul edilmemesi ne yazık ki artık beni şaşırtmayan, neredeyse alıştığım bir durum haline geldi. Yalnızca benim değil, sinemacılığını politik filmlerle ortaya koyan, maddi ve manevi birçok zorluk içerisinde emek harcayan birçok meslektaşımın da aynı durumu yaşadığını biliyorum.

Bu nedenle avukatlarım, Festival düzenleyicilerine tarafsızlık, eşitlik ve şeffaflık ilkelerini hatırlatmak ve gerekiyorsa daha sonrasında hukuki yollara başvurmak üzere Adana Büyükşehir Belediyesi'ne yazılı bir bilgi edinme başvurusunda bulunacaklar.

Bu başvurudaki bazı soruları kamuoyu ile paylaşmayı gerekli görüyorum:

1- Festival Yönetmeliğinde "Ön Seçici Kurul" üyelerinin isimlerinin açıklanacağını belirtmenize rağmen bugüne kadar resmi sitenizde ve herhangi bir basın duyurunuzda ön seçici kurulu açıklamadınız. Bu Kurulun kimlerden oluştuğu hangi sebeple gizleniyor?

2- Dünya festivallerinin film seçme kriterleri ile sizin film seçme kriterleriniz arasında nasıl bir fark var?

3- Her yıl ortalama 12 film seçerken, hatta 2018 yılında 15 film seçmişken, bu yıl üstelik de yüksek bir başvuru sayısı olmamasına rağmen neden sadece 8 film seçtiniz?

4- Daha önceki yıllarda Bahoz, Son Mevsim: Şavaklar, Bir Varmış Bir Yokmuş, Zer, Beyaz Çınar filmlerimi reddetme gerekçeleri, bu yıl reddedişinizle aynı gerekçeye mi dayanıyor?

5- Ön Seçici Kurul film seçimlerinde kendi politik eğilimlerini esas alıyor mu?

6- Basına yansıyan metinlerinizde bu yıl dört kadın - dört erkek yönetmenin filmlerini seçerek cinsiyet eşitliğini gözettiğinizi ilan etmişsiniz. Festival Yönetmeliğinde ise böylesi bir ölçüt gözeteceğiniz belirtilmiyor. Bu olumlu yaklaşım sadece bu yıla özgü mü yoksa her yıl devam edecek mi? Yoksa Festivale başvuruların tamamlanmasının ardından getirilen bu yeni ölçüt, bazı filmleri elemeye yönelik bir yöntem mi?

7- Ödülleriniz arasında Yılmaz Güney ödülü var. Yılmaz Güney'in duruşuna ve çizgisine layık bir Festival olduğunuzu düşünüyor musunuz? Yılmaz Güney yaşıyor olsaydı, çektiği bir film sizin kriterlerinize göre seçilebilir miydi? Festival Başkanı Sayın Menderes Samancılar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar, Festivali organize eden Vakfın Yönetim Kurulu ve "Ön Seçici Kurul'un sorularıma dürüstlük ve açıklıkla yanıt vereceğini umuyorum.

Kamuoyuna Saygılarımla Kazım Öz”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli