‘Saddam Hüseyin’i Saklamak’ filmi Duhok’taki film festivalinde gösterildi

12-12-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Saddam Hüseyin'i Saklamak Halkawt Mustafa Duhok Festival
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürt yönetmen Halkawt Mustafa’nın hazırladığı “Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film, 10. Uluslararası Duhok Film Festivali’nde gösterildi.

10. Uluslararası Duhok Film Festivali 9-16 Aralık tarihleri arasında “Kürt Dili” şiarıyla düzenleniyor. Duhok’taki festivale bu yıl 50’si Kürt, 66’sı yabancı 34 farklı ülkeden 116 film katılıyor. 

Festivalde Kürt yönetmen Halkawt Mustafa’nın hazırladığı “Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgeselin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ilk gösterimi yapıldı.

Yapımcılığını Norveçli Honey Film şirketinin de üstlendiği belgesel Norveç Kültür Bakanlığı ve Rûdaw Medya Grubu işbirliğiyle hazırlandı.

İzleyiciler filme büyük ilgi gösterdi. Belgeselini izlemek için sinema salonuna gelenler bilet alabilmek için kuyruk oluşturdu. Filmin başlamasına yarım saat kala biletler tükendi. Belgeseli izleyenler arasında Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de hazır bulundu.

“Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından yaklaşık 150 bin Amerikan askerinin peşinde olduğu Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’i 235 gün boyunca saklayan Tikritli Alla Namık’ın ağzından devrik diktatörün hikayesini anlatıyor.

Belgesel ilk prömiyerini 13 Kasım’da Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde (IDFA) yaptı.

Rûdaw’a konuşan yönetmen Mustafa, “Hikaye bu ülkeden olduğu için kendimi çok iyi hissediyorum. Duhok Festivali'ndeki bu gösterim, filmin ilk Irak gösterimi olması açısından çok özel. Film önümüzdeki yıl tüm Arap sinemalarında gösterime girecek" dedi.

 Eleştirmenlere göre film Kürt sinemasında büyük bir boşluğu dolduruyor.

Sinema eleştirmeni Haydar Abdulrahman, "Gerçekten ilginç bir belgeseldi. Halkawt Mustafa bu film üzerinde 12 yıldır çalıştı ve böylece tarih yazdı" dedi.

Kürt yönetmen Halkawt Mustafa, belgesel için 12 yıl uğraştı. Farklı şehirlerde Saddam’ı sığınakta saklayan Alla ile 4 kez görüştü. Belgeselde yaşananlar Alla’nın kendi ağzından anlatılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli