Kürt yazar Abdulkerim Şêxanî 90 yaşında vefat etti

12-08-2023
Etiketler Abdulkerim Şêxanî Yazar Vefat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt yazar ve çevirmen Abdullah Şêxanî, 90 yaşında Erbil’de hayata veda etti. Şêxanî’nin cenazesi Kesnezan semtinde toprağa verildi.

Abdullah Şêxanî’nin vafat haberini yakın dostu Mumtaz Heyderi verdi. Rûdaw’a konuşan Heyderi, Şêxanî’nin bugün sabaha karşı 02:30 sıralarında yaşamını yitirdiğini söyledi.

Şêxanî’nin Erbil’in Kesnezan semtinde toprağa verildiğini aktaran Heyderi, taziyelerin de Ebubekir Sıddık Camii’nde kabul edileceğini belirtti.

Erbil İl Kültür ve Sanat Müdürü Ferheng Gafur da, Şêxanî’nin hastalıktan dolayı vefat ettiğini ifade ederek, “Abdulkerim Şêxanî hoca Kürt dili, edebiyatı ve kültürüne büyük hizmetler yapmış yazarlardan biridir. Çok sayıda çevirisi var, ayrıca çok sayıda edebi eseri, araştırması ve makalesi bulunuyor. O Kürtperver ve dilini savunan bir aydındı” dedi.  

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ise yazılı bir mesaj yayımlayarak Şêxanî’nin ailesi ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Dilbilimci Abdulkerim Şêxanî’nin Celal Talabani’nin kadim dostu olduğunu belirten Kubad Talabani, “O çok uzun yıllar Kürt dili ve edebiyatına hizmet etti” dedi.

Abdulkerim Şêxanî 1933 yılında Erbil’in Koye ilçesinde dünyaya geldi. Kürtçe ve Arapça kitaplar yazdı ve her iki dilde bir çok eseri tercüme etti. Şêxanî’nin birçok dergi ve gazetede çeşitli yazıları yayımlandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli