Mano Xelil’in filmine Erbil’de büyük ilgi

Erbil (Rûdaw) – Son filmi “Ciran" Erbil'de gösterime giren Rojavalı yönetmen Mano Xelil (Mano Khalil), "Filmime ilgi olduğunu görüyorum, Kürdistan'da neden bizim filmlerimiz de gösrerilmesin!” dedi.

Şimdiye kadar çeşitli ülkelerde 180 festivalde gösterilen ve 68 ödül alan “Ciran” filmi Alman Goethe Enstitüsü sponsorluğunda Erbil'de gösterime girdi.

Filmin gösterimi nedeniyle düzenlenen etkinlikte Rûdaw’a konuşan Mano Xelil, “Halkımızın ve özellikle gençlerin filmi ne kadar büyük bir keyifle izlediğine tanık oldum. Evet şöyle soruyorum: Neden filmlerimiz Kürdistan'da gösterilmesin!? Halbuki Arap, Türk ya da Amerikan filmleri gösteriliyor burada, neden bizimkiler de gösterilmesin? Biz artık ne zaman filmlerimizi halkımıza ulaştıracağız? Bizler, Kürtlerin kültür ve sanatını göstermeye çalışıyoruz. Aslika Qadir benim filmlerimde ‘Welatê Min Kurdistane’ şarkısını söylediğinde bütün halk ayağa kalkıyor” dedi.

Senaryosunu da Mano Xelil’in yazdığı Ciran filmi 1980'li yıllarda Rojava’da bir sınır köyünde yaşayan çocuğun gözünden yaşananları anlatıyor.

Filmde oynayan Heval Nayif, “Bu her açıdan bir Kürt filmi. Film 100 yıl öncesine ait Kürtlerin hayatı ve hikayelerine dair bir anlatım içeriyor. Özellikle Kürdistan'ın parçalanması meselesi üzerinde duruyor.  Filmin en güzel tarafı neredeyse bütün dünyayı dolaşmış olması. Zaten önemli olan bir filmi halkla buluşturmaktır” diye konuştu.

Goethe Enstitüsü yetkilisi ise şunları söyledi:

"Mano Xelil'in filminin gösterimi programımızın bir parçası. Yönetmeni ve öğrencileri 10 gün boyunca bir araya getirdik ve yapımcılık, kurgu, yönetmenlik gibi konular üzerine birlikte çalıştık. Bu filmin gösterimi bu programın bir parçası aslında. Mano Xelil bu programın hocalarından biri. Erbil'de ilk kez bir filmi gösteriliyor.”

Ciran 2019 yılında Duhok yakınlarındaki Baxtinê köyünde çekildi.

Rojava (Kamışlo) doğumlu olan ve 1996 yılından beri İsviçre'de yaşayan Mano Xelil, aralarında çeşitli ödüller alan Peresêlke, Hafiz û Mara, Enfal, Dawid Tulhildan, Zindana Min, Mala Min, Baxçeyên Bihuştê ve Tama Hingiv’ın da yer aldığı 20 film çekti.