Şair-yazar Bahtiyar Ali iki yeni kitabını tanıttı

10-09-2022
Rûdaw
Etiketler Bahtiyar Ali Kitap Edebiyat Roman Yazar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ünlü Kürt şair-yazar Bahtiyar Ali, “Bender Feyli” ve “Mindalekani Saturn” adlı yeni kitaplarını Süleymaniye'de düzenlenen bir konferansta okuyucularına tanıttı.

Bahtiyar Ali, “Yeni kitaplarım Saddam diktatörlüğü döneminde çocukların hayatlarından bahsediyor" dedi.

Irak'taki Baas Rejimi döneminde yaşayan Bender Feyli adlı çocuk kahramanın gözünden o dönemi anlatan Bahtiyar Ali, kitabında baskıcı rejimlerin insanların hayatlarına etkilerinden bahsediyor.

“Bender Feyli” romanı hapishanelere, insanların özgürlüğe bakışına, çocukları şekillendirmeye çalışan baskıcı/diktatoryal güçlere dikkat çekiyor.

“Mindalekani Saturn” kitabı ise Bahtiyar Ali'nin yaklaşık 10 yıldır topladığı makalelerinden oluşuyor.

Bahtiyar Ali, “Mindalekani Saturn” hakkında, “Saturn Yunan tanrılarından biridir. Bir falcı ona ‘Çocuğun seni tahtan indiriyor ve bütün çocuklarını yiyor’ diyor. Burada çocuklar ve iktidar ilişkisinden bahsediyorum” dedi.

Bahtiyar Ali, 1960 yılında Süleymaniye'de doğdu. Süleymaniye ve Selahaddin Üniversiteleri’nde arkeoloji okudu. 1983 yılında Erbil'deki protestolar sırasında yaralandı ve ardından üniversiteden ayrıldı. O zamandan beri Almanya'da yaşıyor.

Gunah û Karneval, Bohemî û Estêrekan, Îşkirdin Le Daristanekanî Fîrdews Da, Ta Matemî Gul Ta Xwênî Firîşte, Ey Benderî Dost ve Ey Keştî Dujmin adlı şiir kitapları bulunuyor.

Bahtiyar Ali’nin ayrıca 12 romanı bulunuyor:

“Mergî Taqaney Duwem, Êwarey Perwane, Dwahemîn Henarî Dinya, Şarî Mosîqare Spiyekan, Cemşîd Xanî Mamim Ku Hemîşe Ba Legel Xoy Da Deybird, Dagîrkirdinî Tarîkî, Xezelnûs û Baxekanî Xeyal, Koşkî Balinde Xemgînekan, Keştî Firîştekan, Hewrekanî Danyal, Deryas û Laşekan, Bender Feylî.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli