Şırnak’ta Uluslararası Uludere Sempozyumu düzenleniyor

09-09-2023
Maşallah Dekak
Uluslararası Uludere Sempozyumu / Foto: Rûdaw
Uluslararası Uludere Sempozyumu / Foto: Rûdaw
Etiketler Uluslararası Uludere Sempozyumu Uludere Şırnak Kültür
A+ A-

Uludere (Rûdaw) – Şırnak’ın Uludere (Qileban) ilçesinde, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen “Uluslararası Uludere Sempozyumu” başladı. Yurt içi ve yurt dışından 72 akademisyenin katıldığı sempozyum 3 gün sürecek.

Şırnak Üniversitesi öncülüğünde, Şırnak Valiliği, Uludere (Qileban), Uzungeçit (Dêrahînê) ve Şenoba (Sêgirkê) belediyeleri ile Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla “Uluslararası Uludere Sempozyumu” düzenleniyor.

Bölgenin tarih, sanat, arkeoloji, din, edebiyat, aşiret, turizm, ticaret, etnik yapılar, sosyal ve kültürel hayatını ele alan sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 72 akademisyen katılacak. Sempozyum boyunca 62 akademik makale sunulacak.

Sempozyumun konularından biri Goyi aşiretinin düğünleri ve yaşanan değişimlerle ilgili.

Rûdaw’a konuşan araştırmacı Mihriban Taşkın, “Kadın ve erkeklerin elbise ve kıyafetleri değişmedi. Mesela kadınlar hala ‘kıras’ dediğimiz geleneksel kıyafetleri giyiyor, puşi takıyor. Yaklaşık 20 yıl boyunca yasaklar nedeniyle kimse puşi bağlamadı ama şimdi artık eskiden olduğu gibi bağlanıyor. Erkekler de yasaklar nedeniyle başlarına kefiye takmıyordu ama artık o da kalktı. Zaten şal û şepik dediğimiz milli kıyafetler her zaman giyiliyor” dedi.

Uludere denildiğinde akla ilkin Goyi aşireti geliyor. Akademik makalelerin büyük bir bölümü bu aşiretle ilgili.

Aşiret hakkında araştırmalar yapan Dr. İrfan Yıldırım, “Goyi aşiretinin faklı yönleri var. Yiğitlik, yeteneklilik ve insanların yardımına koşmak gibi. Geçmişte de kim yardım istemişse esirgememişler. Bu sadece buradaki halkta görebileceğimiz bir özellik. Hiç bir zaman kimseye haraç vermemişler” diye anlattı.

Goyi aşretinin yaşadığı bölgenin stratejik doğası sempozyumun diğer önemli başlıklarından biriydi.

Organizasyona Duhok’tan katılan akademisyen Prof. Dr. Fersat Marie Smail, “Burası Goyi aşiretinin mıntıkası. Bir yanında Sindiler ve Zaho, bir yanında Jirkiler ve Qaşuriler, diğer yanında ise Şırnak’la sınırdaştır. Bu çok önemli. Burada bu bölgenin tarihi, kültürü ve bilgeleri hakkında konuşmalar yapılıyor. Buradan bir çok alim, din adamı ve feqi yetişti. Bunlar Behdinan’a da geldiler ve o bölgeyi de etkilediler” dedi.

10 Eylül’e kadar devam edecek sempozyumda ilçenin etnografyası, kendine özgü sözlü edebiyatı, yemekleri, folklorü, geleneksel el sanatları ve inanç kültürü gibi bir çok konu tartışılacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli