Yamyamlığa inanan son kabile: Korowailer

08-04-2024
Roj Eli Zalla
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Orta Doğu Endonezya Batı Papua antropolog Korowailer
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Endonezya’nın Batı Papua bölgesinde yaşayan Korowailer, yaklaşık 3 bin kişilik bir kabile. 1974 yılında, antropolog Peter Van Arsdale'in kabileyi tanıması ile dünyada kalan son yamyam kabile olarak tanınıyor. Kabilenin insan eti yediğine dair söylentiler var, ayrıca khakhua adı verilen erkek cadıların öldürülmesi gerektiğine inanıyorlar. Rûdaw Medya Grubu Korowailerin merak edilen yaşamlarını belgesel yaptı.

Rûdaw, Orta Doğu'dan bölgeye giden ve kabile hakkında bir belgesel film hazırlayan tek medya kuruluşu. Kabile ziyaretinin detaylarını ve belgeselde bahsedilmeyen bazı detayları buradan okurlarımıza sunmak istiyorum.

Korowailer

Korowailer ilk olarak 1974'te Amerikalı antropolog Peter Van Arsdale tarafından keşfedildi. O zamana kadar dünya Endonezya'nın Batı Papua bölgesindeki bu ormanda böyle bir kabilenin yaşadığını bilmiyordu ama daha da önemlisi kabile ormanlarının dışında bir dünya olduğundan habersizdi.

Rûdaw’dan Roj Ali Zala kabilenin reisi Papa Marcus'a “Endonezya'nın ne olduğunu biliyor musun?” diye sordu. "Beyaz tenli bazı insanlar gördüm. Neden böylesiniz diye sordum, biz Endonezyalıyız dediler. O zamandan beri Endonezya’nın var olduğunu biliyorum" diye yanıtladı. “Endonezya’nın dışında ne var?” diye sorulduğunda ise, sadece “bilmiyorum” şeklinde omuzlarını silkmekle yetindi.

Korowailer hala en basit şekile yaşayan bir kavim. Avlanma dönemindeki (avlanma dönemi yaklaşık 11 bin ila 12 bin yıl önce sona erdi ve tarım dönemi başladı) gibi yaşıyorlar. Korowailer henüz tarım aşamasına gelmemiş ve günlük yaşamlarını sadece ormanda avlanıp yiyecek toplayarak sağlıyorlar.

Foto: Rûdaw

Basit bahçecilik tarımla uğraşan Korowailer olgunlaştıklarında ormandaki meyve ve sebzelerden yararlanıyor. Korowailer sadece köpek eti yemiyor. Ormandaki diğer her türden hayvanı, özellikle cassowary kuşlarını (deve şeklinde uçamayan bir kuş). Domuzları ise avlamayı tercih ediyorlar.

Korowailer, Endonezya'nın kontrolündeki Batı Papua’daki sığ ormanların derinliklerinde ve ulaşım yollarının olmadığı erişimin uzak olduğu bir bölgede yaşıyor.

Endonezya hükümeti, kabile üyelerinin ormanı terk edip nehir kenarına yerleşmesi için 1992 yılında bölgede bir köy inşa etti. Hükümet, bu durumu ormanda yaşamın zor olması ve hizmetlerden mahrum olmalarına bağlıyor ancak hükümetin çabalarının arkasında, bağımsızlık isteyen silahlı bir grubun üslerini ortadan kaldırmak da dahil başka nedenler var.

Korowailerin hayatı ve kültürü

Korowailer için yaşam, ölüm, güzellik, sanat, evlilik, kabile ve genel olarak dünya anlayışı modern dünyadan çok farklı. Hayatın en doğal halini yaşıyorlar. Tüm ihtiyaçlarını ormandaki ağaçlardan elde eden Kabile üyeleri doğaya muazzam bir saygı ile bağlılar.

Giyim insan içinde yaşadığı doğaya göre şekillenir. Başlangıcında insanların örtünme sebeplerinden biri de bulundukları bölgenin soğuğundan, sıcaklığından ve ikliminden korunmaktı.

Ancak Korowailerin yaşadığı bölge sürekli nemli ve sıcak ve istikrarlı bir iklime sahip. Bu nedenle, çevresel ihtiyaçlar onları kıyafet icat edip giymeye zorlamamış, aksine kıyafetlerinin olmaması ormandaki iklime ve doğaya daha iyi uyum sağlamalarına yardımcı oluyor.

Rûdaw’da sunucu ve yapımcı Roj Ali Zala binlerce kilometre uzaklıktaki Batı Papua bölgesine giderek Korowailerin yaşamı hakkında bir belgesel çekti.

Foto: Rûdaw

“Korowai” belgeseli İnternet ödüllerinin Oscarı olarak bilinen 2024 Webby Ödülü’ne aday gösterildi.

Böylece Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde ilk defa bir medya tarafından hazırlanan bir belgesel Webby Ödülü için dünyanın en iyi ve en ilgi çekici belgeselleriyle birlikte yarışacak.

Belgeselin yönetmeni Roj Ali Zalle, New York şehrinde düzenlenecek uluslararası ödüller için ilk defa Kürtçe bir belgeselin aday gösterilmesinin Kürt bir gazeteci için önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Foto: Rûdaw

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli